Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hello #pieniadze #finanse #wykop40plus Mam milion na koncie i chęci do pracy przy samochodach. Samochody to moja pasja.
Przychodze z pytanie czy biznes o szerokim zakresie usług jest rentowny. Dla mnie jest. sprawdzian i po roku ocena czy z początkowymi 55k € na start da się utrzymać na rynku w następnym roku drugim. Początkowo wychodziło mi tylko 3600 miesięcznie i gdyby przyszło zapłacić 5700 tak jak mi =również wyszło to inwestycja była by nie rentowna. Drugi rok na rynku to około 24k€ rocznie max to jako mini firma. Dużo klientów. Cały cas i pracownik zadowolony bo 2k u przytula za 6 dni w tygodniu.

Drugi rok był by ciężki ale najpierw pierwszy w szczegółach.

Czy ktoś wie ilu klientów jest w miesiącu i rocznie z firmy zajmującej się wymianą oleju, wymiana klocków, klimatyzacją, czyszczeniem CO2 i wosk do impregnacji podwozia z maskowaniem + czyszczenie zdjętych felg, czyszczenie tarcz zacisków, czyszczenie nadkoli i wygłuszanie ich. Jest podnośnik i drugi podnośnik do układu jezdnego samochodu przed woskowaniem.
Kompleksowe czyszczenie wnętrza z praniem lub bez i kompleksowym czyszczeniem pianą i ręcznie karoserii z woskiem w gratisie.

Ile klientów może być w miesiącu ale tylko przez 16 dni? 16 samochodów po 300 €? a w ofercie ceramika jest do ceramika i inne z podwoziem 3000-5000€.
Reparacja lakieru zaprawki to od 50€
Następne usługi to już zabieranie rynku innym a tu nie o to chodzi. To 4800€ które można wypróbować zdobyć co miesiąc ale to nie max. Max to 8k €
#detaling auta w Polsce zaczyna się od 325€ do 435€ komplet.

Na rozwój potrzebne jest 60k € na początek. Opłaty to 800-1200€ 1600€ to minimum jakie jest do zdobycia z wymian oleju bo ceny u konkurencji zaczynają się od 200€. Też bym musiał kupić komputer do resetowania licznika oleju elektroniki w aucie to następne lekko 5k € to już 65 i 5k € maszyna co wymieniasz olej pompką. 5k € to 70 k €

Wyliczone że 340k € powinno wystarczyć na 10 lat do 465k € max to dla kogoś kto chce się pobudować w 10 lat to dobre za 500k € dom w Niemczech czy w UK.

No to ostatnie pytanie. Ilu klientów i ile € zostawiali by co miesiąc po roku działalności, pierwszy rok na luzie na rozbujanie i sprawdzenie czy to by działało a potem w następnym roku przy atakować ulotkami i reklama w bramie i reklamą w googlach i facebookach twiterach bajerach. Aplikacje zrobić do pamiętania o odwiedzeniu firmy "auto eko detaling" na nastepne regularne czyszczenie raz w miesiącu po roku by miał połowe stałych klientów co zostawiają po 100 za czyszczenie wewnątrz i na zewnątrz. Ruch by był bo miejsce jest dobre. Duży klient na 3000-5000€ to raz w miesiącu max i tak praca na dwie osoby.

Polerki to od 300€

Kompleksowe powinno byc od 300 € bez cennika 50 € za to za tamto tylko konkretnie tylko jedna cena od 300€ za kompleksowe czyszczenie bez prania i dopiero dorzucić rozbite ceny żeby było wiadomo za co.

Mycie pianą i ręczne 50€
Mycie wewnątrz bez prania 50€
Pranie 50€
klocki hamulcowe 50 €
klimatyzacja od 50€ dotknięcie
Woski od 50€ do 3000€ karoseria
Woski od 3000€ podwozie
300€ Polerki
Zaprawki od 50€

W pierwszy rok chciałbym zrobić 2 auta podwozie. z 160 aut wosk na koniec tani po 50 € = . 8000 € rocznie
Polerki od 300 € lub 50 € za element.
Zaprawki od 50€
itd.
Szeroki wachlarz usług. Jeszcze maszynka do klimy następne € bo i podnośnik i tak kompresory do kluczy do kół i rózne gówna 70k € na początek :P

Mam tyle ale nie chcę w to wkładać moich pieniędzy. Jest dotacja ale na 70k nie znam szczegółów i jak nie będzie działać to oddawanie wszystkiego i jeszcze jakieś dodatkowe koszta małe to dla mnie do zaakceptowania. Trochę samochodów już w życiu umyłem, wyprałem jak i na[prawiłem.

Całość to 0,5 miliona z działką i garażem na 3 busy.
Raczej by się znalazło te 0,5 miliona ale to nie o to chodzi.

Nie ma takich nieruchomości w okolicy żeby się zainstalować i trzeba by kupować 180k działka i budować tam biuro z garażem ocieplanym który generuje pewne koszty ale w tym 3k € na pracownika i robić to profesjonalnie przez 6 dni w tygodniu. Koszty całkowite to 5750 € na miesiąc a dochód 8000€ minimum + po 1000€ za powłoki ceramiczne karoserii lub czyszczenie i woskowanie podwozia w autach nowych jaki i CO2 25k € taka maszyna kosztuje to już 70k policzone potrzebne no ładnie....1 000 000 € żeby spać spokojnie, czy mam? może bym i miał ten milion ale tu nie o to chodzi. Z---------ć 20 lat żeby tą firmę trzymać a tylko 70k € włożone to byłby wyczyn gdyby funkcjonowała po 10 latach. Następne 30k € to na nowa lawetę z agregatem i wyjazdy na ratunek praca na pogotowiu ubezpieczenia 10 różnych wszystkich i świadczenie usług ratunku zabrania na lawete elektryka i podładowania go do ilu tam by chciał z dużego wbudowanego w lawetę agregatu na rope czy coś. Ze 300 € od ratunku bym chciał na terenie o promilu 300km trase mam przy 30km Wygląda to ciekawie, lubię pomagac ludziom a auto detaling zajmował by sie człowiek z pasja za 2k € miesięcznie. Koszty początkowe to tylko 1160€ co miesiąc na prowadzenie firmy a jeden klient co zostawi 50€ przez 16 dni to tylko 800 €. Nie wesoło w pierwszym roku.

To ilu klientów w rok i ile to PLN na rok z takiej firmy detaling auto ale rozszerzona o myjnie ręczna detaling i wymiana olejów klocki itd...

Znalazłem artykuły źródła gdzie koszt uruchomienia takiej firmy to 340-465$. W dwie osoby po 300€ max dziennie jeśli był by już kalendarz może po roku od startu.
Warto startować? Plany są ambitne. w 100k € bym się zmieścił i spał spokojnie na miejscu tu gdzie jestem. Był by ruch bo kupiłbym lawetę i jechał po samochody po całej europie do zrobienia podwozia. wyprania, wyczyszczenia, zamaskowania i zaimpregnowania . Boże jakie możliwości 8k € przewalać w miesiącu i pracownik 6 dni w miesiącu i reszta nasza 2000 € lekko na miesiąc jeśli by działało po roku

Próbować?

Boże ale długi ten wpis. Z anonima są najprawdziwsze najlepsze. :) 100k € i start. Popatrzę za dotacjami lub jeśli znacie czy dadzą pomoc jakąś lub jak ktoś wie czy Unia Europejska daje jeszcze jakąś pomoc na rozwój firmy tylko na maszyny100k € + 10 samochód zastępczy....to ja bym chętnie chciał pracować, z chęciami do pracy jestem Moge odpisać z mojego normalnego konta na PW jeśli ktoś chce, jeśli te dane roczne takiej firmy są nie do upublicznienia tutaj.
Poważnie.

Mogę na siebie zarobić a max z pracownikiem to przyzwoite 2000 € netto na rękę by zostało. Super.
W następnych 3 latach taka auto eco myjnia ręczna z szerokim wachlarzem usług była by warta z pół miliona po 10 latach na pewno, może po 5 latach gdyby zainwestować te 100k €
Idę robić porządek w garażu pod ten biznez za 100k €. :D Umyłem swój samochód kompleksowo z woskiem na końcu ręcznie najpierw pianą aktywną z karchera. Wnętrze kompleksowo bez prania, odkurzone, szyby myte, fotele przetarte środkiem do foteli, odkurzone, przetarte plastiki pędzlem z pianą i potem wyssane odkurzaczem pioracym. Felgi szprajem, Na komary z przodu szprajem i bite 8h spełniony #samochody #firma
#praca #januszebiznesu #mechanikasamochodowa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ciezko sie to czyta. Masz jakies ADHD? Jak stawiasz kwoty w Euro, to zakladam, ze nie w polsce ten biznes chcesz prowadzic. Wiec nie wiem jakiej odpowiedzi sie spodziewasz? Ze ktos Ci z fusow wywrozy czy stac Cie na ten biznes, jak nie znamy realiow zachodnich rynkow. probuj
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z myjniami to jest taki paradox, że klienci na myjnie samochodową są tylko w dużych miastach. a w dużych miastach nie znajdziesz pracownika do myjni, bo taki pracownik zarabia za mało jak na standardy dużego miasta i nie jest się w stanie utrzymać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Przerabiałem to za oceanem. Detailing to najmniej dochodowa część biznesu.
"lubię pomagać ludziom" też tak kiedyś myślałem, to jest podstawowy błąd. Chcesz prowadzić biznes, musisz lubić zarabiać pieniądze, bo jak biznes nie wyjdzie to ludzie Ci nie pomogą.
Jeśli mogę coś doradzić, to jak masz zamiar budować wszystko od zera, to kup działkę i na niej postaw swój dom i duży garaż/warsztat. Znajdź sobie robotę, a wolnym czasie rozkręcaj biznes.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Nie ma sprawy, obczaj wymianę szyb i blacharkę, bo na tym było największe przebicie. Plus jak pracownik przy polerowaniu uszkodzi lakier lub przestawiając auto zawadzi o bramę, to nie będziesz mocno w plecy. Jeśli znasz się na handlu autami, to wszystko łączysz razem, bo klient kupując od ciebie wie że kupuje sprawdzony samochód. Zobacz jak radzi sobie konkurencja, siedząc przed ich lokacją cały dzień będziesz wiedział ilu mają klientów i
  • Odpowiedz