Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie mogę spać, bo myślę. Zawsze starałam się wierzyć w dobro ludzi i jeszcze pol roku temu miałam świetną pracę. Niestety zmieniłam ją. W nowej pracy poznałam tylu złych ludzi i zostałam finalnie oszukana przez samego managera. Sprawiło to, ze moja samoocena i wiara w ludzi jest w ruinie. Na dodatek opiekuje się chora przyjaciółka, która strasznie narzeka. To tez obniża mi nastrój. Nie mam źródła utrzymania i wiary ze będzie lepiej.

Chodzę do psychologa choć niedługo zabraknie mi kasy i biorę leki. Ale może wy mi coś doradzacie jak odzyskać wiarę w ludzi i w swój los :(

#niewiemjaktootagowac

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Zawsze zakładaj z góry że ludzie to debile i wyruchają Cię kiedy tylko będzie to możliwe. Dzięki temu podejściu jeśli już się zdziwisz to tylko na plus.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim odzyskanie wiary w swój los - odzyskaniem sprawczości
1. mówisz przyjaciółce co Cię boli w jej zachowaniu, choroba nie uzasadnia tego, że zrzuca wszystko na Ciebie - wyznacz granice swojej pomocy
2. szukasz pracy
3. często jest łatwiej pogodzić się z krzywdami kiedy zastanowimy się dlaczego Ci ludzie tak postąpili - nie żeby ich usprawiedliwiać, ale zrozumieć ich motywy (bo czyste "bycie złym" bardzo rzadko jest głównym motywem)
4. odzyskiwanie wiary w ludzi to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mi też praca skutecznie psuje zdrowie psychiczne, ja mam psa i ograniczyłam kontakty społeczne praktycznie do 0, bo się ich zwyczajnie boję. Nawet rozmawiać już nie potrafię. Chyba nie da się zmienić takiego stanu. Im człowiek starszy, tym gorzej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim trafiają się dobrzy ludzie i warto w nich wierzyć ale to jest jednak mniejszość. Większość będzie chciała cie wydymac. Pocieszenie jest takie ze Ci dobrzy często jakoś mają na siebie radar i jak jesteś dobry to ich spotykasz. Przy najmniej ja tak mam.

Szukaj jakiejś roboty mordko! Skoro w jednej się dobrze odnajdywales i było dobrze, to na pewno znowu coś trafisz. Tylko trzeba próbować.

Dobro jest ważne, ale przbojowosc
  • Odpowiedz