Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
1. Jaki metraż dla singla? 40m2 będzie mało czy wręcz przeciwnie? Korporobak 6500 netto here, 110k oszczędności na wkład i remont. Na początku myślałem o kupnie przyszłościowym czegoś 60m2 lub więcej, ale po pierwsze przy obecnych cenach #nieruchomosci nie będzie mnie stać, a po drugie jednak chyba wolę coś bliżej centrum zamiast dojeżdżać do korpo godzinę w jedną stronę (hybryda 50/50 here). Jak już dojeżdżać z przedmieść, to wtedy gdybym posiadał partnerkę i bąbelki, inaczej większy metraż wg mnie nie rekompensuje wad.
2. Wielka płyta - chłód czy smród? W szeroko pojętym centrum #wroclaw poza płytą nie byłoby mnie stać na nic, no może na nowobudowane bloki Dachbudu na Gądowie lub Rafina na Różance, ale czytałem o tych deweloperach nie za ciekawe opinie. Z jednej strony obawiam się spadku wartości płyty z powodu unijnich dyrdymałów odnośnie norm emisji, z drugiej PiS ma ładować miliardy w remonty tych budynków - w końcu mieszka w nich co trzeci Polak. Na niekorzyść płyty jest też brak miejsc parkingowych i zazwyczaj większy czynsz, ale równoważy to lepszy dostęp do usług i zbiorkomu (poza tym nie mam samochodu). Na dodatek z wtórnego czasami można wyrwać coś co nadaje się do zamieszkania bez remontu na dzień dobry, bo np. rodzinka się powiększyła i zmieniają mieszkanie na większe.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mało niestety, ja mam 50 i mi brakuje jednego pokoju na biuro. Wynajmowalem kiedyś chyba 35 i to byl dramat, nie bylo gdzie nawet jakiegoś sensownego biurka wstawić, przestrzeń do gotowania mała, jak przyszło paru znajomych ledwo to już bylo turbo ciasno. Jak masz takie rozkminy to po prostu nie przywiązuj się do mieszkania, zawsze je można sprzedać i potem kupić większe jak będzie potrzeba i pieniądze.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Ja mam 74 i uważam że jest ok. Mieszkam sam z kotem. Jeden mały pokój gościnny, drugi mały to tak trzymam graty kuwetę suszę pranie itp, trzeci mały pokój ale trochę większy od dwóch poprzednich to sypialnia, jeszcze mam salon z aneksem ale w aneksie postawiłem biurko do pracy zdalnej bo mi tu po prostu najwygodniej. Jakbym miał zrezygnować z jednego pokoju to jakoś mocno bym tego nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @goferek: @pasta_alla_carbonara: wydaje mi się, że człowiekowi zawsze będzie mało, ale trzeba niestety znaleźć w życiu kompromis pomiędzy tym co się chce, a tym co się może. Gdybym mógł to bym postawił sobie wolnostojący dom 120m2 pod miastem.
@WielkiPowrut88: właśnie to samo myślę, diabeł tkwi w szczegółach (rozkładzie). I też wydaje mi się, że przeważnie wielka płyta wygrywa rozkładami z deweloperką. No
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Wielka płyta to loteria, musisz długo szukać, uwierz mi że aktualnie we wrocławiu na wtórnym nic ciekawego nie ma i musiałbyś polować na nowe ogłoszenia. Dziwne ogłoszenia w stylu wynajęte mieszkanie etc. Dla mnie to strata czasu i nerwów i ja poszedłem w dziurę w ziemi. Też 40m.
Jest opcja miejsca postojowego(jak nie bierzesz miejsca to IMO tutaj jednak płyta, bo zawsze gdzieś potem w okolicach można parkować a
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @szybki-bill1: wynajmuję koło Borka pokój w wielkiej płycie w ramach akcji oszczędzania keszu, ale już mnie powoli trafia z powodu mieszkania z wykopkiem programistą niewychodzącym wgl z domu i pieprzącym ciągle o panującym w Polsce od 30 lat socjalizmie. A myślałem, że tacy ludzie tylko w memach istnieją xD
@mirko_anonim: te wiszące od miesięcy rezerwacje na wtórnym to pewnie próba wymuszenia licytacji w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rozkmiń jeszcze taką opcję, że kupujesz większe mieszkanie i podnajmujesz pokój jakiemuś koledze ze studiów lub dobremu znajomemu żeby zmniejszyć koszty. Tylko to jest dobry pomysł jak jesteś jeszcze dość młody bo jak masz za dużo lat to tylko będziesz się w------ł. A jak znajdziesz laskę to pożegnasz się z kolegą ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @mirko_anonim Dachbud pustaki ceramiczne, niby mają swoją cegielnie czy cośtam. Akurat tory na dachbudzie to najmniejszy problem, okolica (magazyny te co sie palily) i dev to wieksze ryzyko, ale tylko ryzyko a nie must-have problem. Polecam się przejechać w mocny wieczór(jak wchodzą towarowe pociągi nocne) żeby obczaić jak to jedyna bariera a resztę da się przeżyć - IMO bardzo słabo słychać i są gorsze miejsca kolejowe.
Biore braniborska,
  • Odpowiedz