Aktywne Wpisy

galek +40
#ekonomia #pkb #gospodarka #pieniadze #gielda
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
źródło: 1000009058
Pobierz
razdwatrzy55 +228
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

1. Jaki metraż dla singla? 40m2 będzie mało czy wręcz przeciwnie? Korporobak 6500 netto here, 110k oszczędności na wkład i remont. Na początku myślałem o kupnie przyszłościowym czegoś 60m2 lub więcej, ale po pierwsze przy obecnych cenach #nieruchomosci nie będzie mnie stać, a po drugie jednak chyba wolę coś bliżej centrum zamiast dojeżdżać do korpo godzinę w jedną stronę (hybryda 50/50 here). Jak już dojeżdżać z przedmieść, to wtedy gdybym posiadał partnerkę i bąbelki, inaczej większy metraż wg mnie nie rekompensuje wad.
2. Wielka płyta - chłód czy smród? W szeroko pojętym centrum #wroclaw poza płytą nie byłoby mnie stać na nic, no może na nowobudowane bloki Dachbudu na Gądowie lub Rafina na Różance, ale czytałem o tych deweloperach nie za ciekawe opinie. Z jednej strony obawiam się spadku wartości płyty z powodu unijnich dyrdymałów odnośnie norm emisji, z drugiej PiS ma ładować miliardy w remonty tych budynków - w końcu mieszka w nich co trzeci Polak. Na niekorzyść płyty jest też brak miejsc parkingowych i zazwyczaj większy czynsz, ale równoważy to lepszy dostęp do usług i zbiorkomu (poza tym nie mam samochodu). Na dodatek z wtórnego czasami można wyrwać coś co nadaje się do zamieszkania bez remontu na dzień dobry, bo np. rodzinka się powiększyła i zmieniają mieszkanie na większe.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@goferek: Imho zależy od układu, w nowym budownictwie to mało, ale w płycie to mogą być dwa pokoje i kuchnia
@WielkiPowrut88: Magia, salon 15m2 czy kuchnia, w której się nie obrócisz bez zahaczania o ścianę?
źródło: Screenshot 2023-09-22 135421
Pobierzźródło: Screenshot 2023-09-22 140447
Pobierz@WielkiPowrut88: właśnie to samo myślę, diabeł tkwi w szczegółach (rozkładzie). I też wydaje mi się, że przeważnie wielka płyta wygrywa rozkładami z deweloperką. No
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
Jest opcja miejsca postojowego(jak nie bierzesz miejsca to IMO tutaj jednak płyta, bo zawsze gdzieś potem w okolicach można parkować a
@mirko_anonim: te wiszące od miesięcy rezerwacje na wtórnym to pewnie próba wymuszenia licytacji w
Biore braniborska,
@mirko_anonim: piwnica 2x2 u rodziców wystarczy