Wpis z mikrobloga

jak wygląda sprawa z animowaniem ruchów twarzy w Unity? da się to zrobić za darmo? jak wygląda projektowanie tego i owego? (tłumacząc to jak prostemu człowiekowi)

dodam jeszcze: głównie obchodzą mnie proste ruchy, takie jak np. podczas cutscenki, żeby było widać mowę lub emocje u postaci

#unity3d #gamedev
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hajtomasz: nie znam się, więc się wypowiem - widziałem, że są wbudowane narzędzia do animacji szkieletowej, więc pewnie się da. Ot kwestia poukładania bitmap.

Widziałem też, że sporo podobnych rzeczy ludzie robią w Spine 2d i potem to wrzucają do unity, ale tu już pojawia się problem z darmowością ;)
ujdzie - @hajtomasz: nie znam się, więc się wypowiem - widziałem, że są wbudowane nar...
  • Odpowiedz
@hajtomasz: Ale 2d czy 3d? W 3d masz kilka podejść np możesz mieć przygotowany model z blendshapami na każdą głoskę i je zgrać z dzwiękiem albo użyć jakiegoś pluginu w Unity albo zewnętrznego softu do synchronizacji dzwięku z blendshapem. W 2d jest podobnie tylko zamiast blendshapów masz osobne spirty z różnymi ustawieniami ust i je animujesz by uzyskać płynne przejścia - Spine ma wbudowaną ścieżkę do edycji animacji z dzwiękiem
  • Odpowiedz