Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 100000 zł co zrobić z tymi pieniędzmi? Nie mam żadnych zobowiązań finansowych, w ciągu dekady odziedziczę 60 metrowe mieszkanie w blisko 200000 mieście.
Zarabiam 8000-10000 (na razie, za jakiś czas zdrowie się spieprzy i będę zarabiał zdecydowanie mniej).
Co zrobić? Waluty obce, obligacje skarbu państwa indeksowane inflacją, surowce, metale szlachetne, IKE i IKZE, ryzykowne inwestycje za małe kwoty.
#finanse #oszczedzanie #gielda #inwestycje #inwestowanie #zloto

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ciągu dekady odziedziczę 60 metrowe mieszkanie w blisko 200000 mieście.

@mirko_anonim: Już wielu liczyło na śmierć bliskiego emeryta, ma to tendencję do przewrotnej długowieczności gdy się czeka na zgon ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moja rada - kupuj nowe mieszkanie tam gdzie chcesz, a to stare co odziedsiczysz sprzedasz w p---u.
  • Odpowiedz
Ew. po kukle w parasol podatkowy na IKE+IKZE, tutaj mój powyższy komentarz dalej w mocy, bo możesz to załadować w indeks światowy. Minus to zamrozisz to na ~30 lat x]
Załadowanie pod limity wymienionej kwoty zajmie Ci pewnie 3-4 lata, więc w międzyczasie nadwyżki ponad limit per-rok możesz mnożyć obligacjami lub akcjami poza parasolem, a w odpowiednim czasie przenosić pod parasol.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: finansowa forteca Marcin iwuc.
Poznasz co można robić aby inwestować defensywnie A co robić aby agresywnie. Oczywiście im bardziej agresywnie tym większe ryzyko. Ale potencjalna stopa zwrotu większą.
  • Odpowiedz