Wpis z mikrobloga

@zloty_wkret: mieszkam w kraju w którym można ciągle palić, nie ma odgórnego zakazu. Knajpy i restauracje są albo podzielone albo mają odpowiednią wentylację i tego problemu nie ma. Tutaj przez kilka lat wymógł to rynek, więc moje pytanie jest czy na prawdę państwo musi ingerować w takie rzeczy?
  • Odpowiedz
mieszkam w kraju w którym można ciągle palić,

@masiakla: a co to za kraj?

albo mają odpowiednią wentylację i tego problemu nie ma

Tak, wszystkie knajpy mają idealną wentylację, tak że przy kolejnym stoliku nie czuć dymu xD
  • Odpowiedz
mieszkam w kraju w którym można ciągle palić,

(...) czy na prawdę państwo musi ingerować w takie rzeczy?

@masiakla: opowieści z mchu i paproci Konfederaty. Kraju nie podałeś bo?
  • Odpowiedz
@zloty_wkret: @niochland zgodzę się i się nie zgodzę, zgodzę z tym że fajnie jest teraz jak nie ma wszędzie tych śmierdzieli w knajpach itd. ale nie zgodzę się z tym, że to tylko i wyłącznie odgórny zakaz przyniósł skutek, bo tak naprawdę większość gardziła palaczami i nadal gardzi, mało tego i niektórzy palacze mają świadomość tego, że jebią.

Zakaz przyniósł skutek tylko dlatego, że większość podzielała takie zdanie, gdyby
  • Odpowiedz
Ci co mają więcej niż 15 lat pamiętają jak w autobusach czy tramwajach można było palić

@niochland: chyba w filmach. W polsce zakaz palenia w autobusach i tramwajach obowiązuje od lat 90.
  • Odpowiedz
mieszkam w kraju w którym można ciągle palić, nie ma odgórnego zakazu. Knajpy i restauracje są albo podzielone albo mają odpowiednią wentylację i tego problemu nie ma. Tutaj przez kilka lat wymógł to rynek, więc moje pytanie jest czy na prawdę państwo musi ingerować w takie rzeczy?

@masiakla: Albo bajka, albo sam palisz więc nie czujesz tego smrodu.
  • Odpowiedz
mieszkam w kraju w którym można ciągle palić, nie ma odgórnego zakazu. Knajpy i restauracje są albo podzielone albo mają odpowiednią wentylację i tego problemu nie ma. Tutaj przez kilka lat wymógł to rynek, więc moje pytanie jest czy na prawdę państwo musi ingerować w takie rzeczy?

@masiakla: ale wiesz, że w takim układzie niepalący płacą (w narzutach na swoich rachunkach) za koszty montażu i obsługi tej wentylacji?
  • Odpowiedz
@mk321: jakie opowieści z mchu i paproci? Przecież takie kraje są, i to w Europie. W zeszłym roku byłem w Czarnogórze. Nie ma tam prawa unijnego, więc zakazy dot. palenia w miejscach publicznych nie obowiązują. Na stacji paliw kasjer obsługiwał mnie z papierosem w dłoni. Przy stoliku siedział jakiś inny śmierdziel i palił, pijąc przy tym kawę.
  • Odpowiedz