Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Gdybyście mieli do wyboru:
1. Nowe mieszkanie kupione samodzielnie do 700k na bk2% na zadupiu Warszawy.
Z plusów: rata w stosunku do zarobków niska, #kredyt2procent wiadomo, fajnie wykorzystać, spłata na spokojnie w 10 lat.
Z minusów: w tej cenie już same ultragówniane mieszkania, pod względem lokalizacji, rozkładu, komunikacji, jakości dewelopera w sumie wszystkiego. Obserwuję portale od kilku miesięcy, coś można kupić, ale to jak przebieranie w koszyku zgniłych jabłek szukając tego, które najmniej popsute.

2. Nowe mieszkanie kupione jako para na zwykły kredyt, zdolność do 1 600k.
Z plusów: fajne opcje, do bańki można już coś fajnego kupić, mamy na wkład własny + wykończenie.
Z minusów: wyższa rata = dłuższy okres spłaty, większy problem w przypadku rozstania, konieczność dalszego grindu i wyścigu szczurów, żeby mieć spokój finansowy.

inb4 czekanie na spadki (xD), mieszkanie z rodzicami, wynajem, ustawa antyprzemocowa.

#nieruchomosci #mieszkanie #kredyt #warszawa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dwa mieszkania na bezpieczny kredyt jako single; ślub i pomieszkanie w jednym przez chwile - drugie od razu na wynajem; sprzedaż jednego albo drugi wynajem i kupno czegoś lepszego po 5 latach. (to nie jest porada)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Deweloperzy praktycznie co drugi dzień ostatnio uruchamiają w Warszawie nowe inwestycje, w tym tygodniu bodajże już 4. Ja bym wybrał coś z Bk2%, nawet mniejszego i w dobrej lokalizacji niż na zadupiu. Mniejsza rata nie będzie ciążyć, a nadwyżki bym inwestował, żeby z czasem zmienić mieszkanie na większe. Mogę pomóc też w znalezieniu czegoś na rynku pierwotnym.
  • Odpowiedz
@0macias0: nie nastąpi. Pogoogluj sam, ale

Ślub z osobą mającą nieruchomość – jak wpływa na nowy kredyt dla młodych?

Może zdarzyć się sytuacja, że Bezpieczny Kredyt 2 proc. uzyska singiel, który następnie po jakimś czasie weźmie ślub z osobą posiadającą nieruchomość. Jak wyjaśnia resort rozwoju, w takiej sytuacji prawo do dopłat do kredytu nie przepada. Mimo ślubu kredytobiorca nie uzyskał bowiem żadnych praw do nieruchomości współmałżonka (pozostaje ona częścią majątku
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP):

Deweloperzy praktycznie co drugi dzień ostatnio uruchamiają w Warszawie nowe inwestycje, w tym tygodniu bodajże już 4. Ja bym wybrał coś z Bk2%, nawet mniejszego i w dobrej lokalizacji niż na zadupiu

@Antiax: a proponujesz jakąś konkretną inwestycję? Dla mnie lokalizacja mikro (siłownia, dyskont, węzeł komunikacyjny) > wielkość mieszkania (3 pokoje to mus) > lokalizacja makro (dzielnica bliższa centrum), pracuję hybrydowo i to czy do pracy mam
  • Odpowiedz