Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kredyt2procent #kredythipoteczny

Czy przy składaniu wniosku musze mieć udokumentowany wkład własny jaki zgłosiłem, że będę wnosił? Zgłosiłem 130k, ale na czas składania wniosku miałem 100k ( 30 dostałem później w darowiźnie ) na wyciągu z banku było tylko 100k. To może być problem?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no tak, przecież bez udokumentowania wysokośći wkładu własnego można by sobie wymyślać ile to się ma, bank musi mieć gwarancje, ze faktycznie będzie cię stać na kupowaną nieruchomość (wkład własny + kwota kredytu)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak skladalem jakis czas temu wniosek, to wkladu wlasnego nie dokumentowalem, jedynie deklarowalem. Potwierdzeniem wkladu wlasnego byly pozniejsze wyciagi z konta, potwierdzajace przelewy do dewelopera. Konieczne bylo udokumentowanie tych przelewow przed uruchomieniem kredytu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: U mnie tak jak u @Kutafonix215. Dopóki nie podpiszesz umowy to bank przecież do niczego się nie zobowiązuje, a analiza wniosku potrafi trwać i parę miesięcy, więc nawet jeśli na początku potwierdzisz w jakiś sposób, że te pieniądze masz to między złożeniem wniosku a przetworzeniem go przez bank można z tą kasą zrobić cokolwiek. Jeśli przy podpisywaniu umowy nie przedstawisz potwierdzeń wpłat to po prostu kredytu nie
  • Odpowiedz
@Kutafonix215: Dokładnie tak, przy składaniu wniosku jedynie deklarujesz ile wkładu własnego chcesz wnieść i na podstawie tego bank przygotowuje ofertę. Udokumentowanie wkładu własnego potwierdzeniem wyciągu z konta następuje w późniejszym okresie rozpatrywania wniosku ale ciężko określić jak szybko bank będzie chciał tą informację. W moim przypadku wniosek składałem 05.07, a bank zgłosił się po wyciąg z konta teraz w poniedziałek.
  • Odpowiedz
Czy przy składaniu wniosku musze mieć udokumentowany wkład własny jaki zgłosiłem, że będę wnosił? Zgłosiłem 130k, ale na czas składania wniosku miałem 100k ( 30 dostałem później w darowiźnie ) na wyciągu z banku było tylko 100k. To może być problem?

@mirko_anonim: W większości banków (ale nie w każdym) wkład własny jest deklarowany. Warunkiem wypłaty kredytu będzie potwierdzenie wniesienia wkładu własnego, czyli wpłacenia środków na konto sprzedającego lub dewelopera.
  • Odpowiedz