Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do #programista15k. Jakie mieszkanie byście kupili w mieście wojewódzkim dla 2+0, zaraz może 2+1? Czy wymaksowany #kredyt2procent na 3 pokoje czy coś w lepszej okolicy, wiadomo za więcej? Zarobki na rękę ponad 20k. #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wymaksowany kredyt 2%, nic innego w tym momencie się nie opłaca. Jak wam będzie ciasno z dzieckiem w przyszłości, to zawsze można zmienić na większe za kilka lat jak stopy procentowe będą dużo niżej, a starsze mieszkanie sprzedać.
  • Odpowiedz
wymaksowany kredyt 2%, nic innego w tym momencie się nie opłaca. Jak wam będzie ciasno z dzieckiem w przyszłości, to zawsze można zmienić na większe za kilka lat

@bart40404: PKB lubi takie operacje, no i notariusze ; ]
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wymaxowany bk2, najlepiej się ugadać z deweloperem, że komórka, miejsce itp. na osobny akt, żeby udało się większe mieszkanie mieszcząc się w tej dość małej kwocie.

2. nadpłaty dla tego kredytu to kretynizm, więc ten argument jest w ogole not relevant

@ElTalento: czemu nie? W 10 lat kredytu nie spłacisz, a bk2 po 10 latach przestaje działać i najlepiej to spłacić w p---u.
  • Odpowiedz
@Oskariat: @derczy chodziło mi o to, że kredytu nie bierzesz na 10 lat tylko na te 30 lat, a bk2 trwa 10 lat max, a wtedy, bez nadpłat nie spłacisz kredytu, matematycznie to niemożliwe. To, że możesz sobie odłożyć i mieć na to hajs to inna sprawa. Tylko trzeba ogarnąć czy nie ma jakiś chorych prowizji za np. wcześniejszą spłatę.

@ElTalento a skąd ja mam wiedzieć o co
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): musisz myslec tak zeby Ci sie oplacalo. Ja i tak mam nieruchomosci, wiec sie nie lapie, ale zadne mieszkanie, ktore dla mnie ma sens sie nie lapie dzis do 700k.

Dla samego programisty to sypialnia, duzy salon 20-30m2 i gabinet obowiazkowo. Sypialnia i gabinet moga byc ascetyczne, ale salon to zeby byl raczej 30-40m2.

Oczywiscie zeby byl swiatlowod i miejsce parkingowe. Jak chcesz do tego rozowa to przydala by sie
  • Odpowiedz
@derczy: ale nie ma czegoś takiego jak kredyt bk2. Jest normalny kredyt, w komercyjnym banku, do którego można podpiąć bk2. Warunki zależą od banku i umowy pomiędzy bankiem a klientem, nie ma żadnych regulacji państwowych w tym obszarze (a szkoda). Dlatego ktoś tutaj napisał, że trzeba przeanalizować sobie umowę, żeby nie było żadnych chorych zapisów
  • Odpowiedz
Dla samego programisty to sypialnia, duzy salon 20-30m2 i gabinet obowiazkowo. Sypialnia i gabinet moga byc ascetyczne, ale salon to zeby byl raczej 30-40m2.

@mirko_anonim: od razu salon 50-60m2 xD
  • Odpowiedz