Wpis z mikrobloga

• 5
@szejk_wojak Ta kropka przed spacją tylko potwierdza profesjonalizm pośredników i wartość jaką dodają zarówno dla kupujących i sprzedających ( ͡º ͜ʖ͡º).
  • Odpowiedz
  • 3
@FLAC sacré bleu, ale się wykopałem. No ale wiadomo o co chodzi. Zawsze mi się ta spacją kojarzy z ludźmi którzy nie za specjalnie umieją w komputer. Taka typowa ciocia Halina na FB.
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: szczerze to w Danii tak właśnie działa i nie jest to głupi pomysł, ale wtedy na takim pośredniku jest dużo większa odpowiedzialność prawna. Oni tam też mają zupełnie inny sytem i widzą ceny transakcyjne mieszkań niemal w czasie realnym(dlatego miedzy innymi tam już były spadki), a w ofercie są wszystkie specyfikacje danego budynku i mieszkania - serio takie o których byś nawet nie pomyślał, że mogą być XD
Ale
  • Odpowiedz
@BurzaGrzybStrusJaja: o ile jestem raczej wolnorynkowcem to jednak takim umiarkowanym i tutaj system z Danii gdzie jednak jest regulacja w tym zakresie mi się podoba.
Oczywiście system nie powinien być obowiązkowy, ale gdyby ktoś wystawił ofertę z takimi informacjami jak w Danii to by miał znacznie większe zainteresowanie przez jakość ogłoszenia więc z automatu ludzie by chcieli z tego korzystać. Można by to połączyć z np zaleceniami niższego kosztu ubezpieczenia
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: nikt tak jak pośrednik nie rozpracował trudnej rzeczywistości na rynku nieruchomości. Można spróbować samemu wrzucić ogłoszenie na olx, otodom itp. ale biuro nieruchomości wykupiło swoim pracownikom program, który jedno ogłoszenie powiela na wielu portalach. Wy wiecie ile to jest pracy? a pośrednik za Ciebie wpisze metraże, strony świata widoczne z okien (geografia się kłania!), rozezna otoczenie w zakresie najbardziej podążanych usług, wpisze w treści Twój oczekiwany czas dojazdu do
  • Odpowiedz
@FLAC: gdyby ktoś wystawił w pełni opisane ogłoszenie z wadami, toby mało kto kupował, bo Polacy są przyzwyczajeni do tego, że wszystko jest bez skazy, a 20 letni samochód ma 200k przebiegu
  • Odpowiedz
Ale tam mają Państwo, a nie Bandustan gdzie grzyba na ścianie się zamaluje, a pęknięcie w suficie zaszpachluje xD

@BurzaGrzybStrusJaja: to czemu w batustanie nie wolno zapłacić komuś kto sprawdzi mieszkanie przed zakupem? Jak kupujecie gruzy za 10k to stacji diagnostycznej płacicie za sprawdzenie
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: Jak tak patrzę na te ich komentarze tutaj i w drugim wpisie, to pojawia mi się w głowie pytanie.
Czy żeby zostać pośrednikiem nieruchomości, obowiązkowe jest niezaliczenie matury z polskiego?
  • Odpowiedz
na takim pośredniku jest dużo większa odpowiedzialność prawna. (...), a w ofercie są wszystkie specyfikacje danego budynku i mieszkania - serio takie o których byś nawet nie pomyślał, że mogą być XD

@BurzaGrzybStrusJaja: no dobra ale to wtedy pośrednik musi być połączeniem rzeczoznawcy i notariusza a nie absolwentki stosunków międzynarodowych i braku innych perspektyw
  • Odpowiedz
@munioman: wystarczy żeby pośrednicy właśnie współpracowali z inżynierami od odbioru mieszkań, żeby wiedzieli co faktycznie sprzedają.
  • Odpowiedz
@FLAC: z gówna bata nie ukręcisz, ci ludzie często nie znają dwóch ustaw w ramach których operują a gdzie tu jeszcze im na barki wrzucać odpowiedzialność za transakcje?
  • Odpowiedz
@munioman: przecież teraz pośrednicy piszą że muszą brać prowizję od kupującego i sprzedającego bo ponoszą odpowiedzialność w razie problemów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz