Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co byście zrobili w takiej sytuacji ?
Mam podpisaną umowę na wynajem bez możliwości wypowiedzenia do lipca przyszłego roku (prowadzę działalność w wynajmowanym mieszkaniu i tak się dogadałem z właścicielem gdyż chciałem kupić mieszkanie w przyszłym roku)
Chciałem zakupić pierwotnie mieszkanie w tym roku, ale minimalnie brakło zdolności dwa miesiące temu a teraz mi wychodzi ze sporym zapasem. I teraz zastanawiam się czy nie kupić mieszkania, ale musiałbym płacić jednocześnie za wynajem (około 2700 zł miesięcznie). Czy czekać do przyszłego roku i skorzystać z mieszkania na bezpieczny kredyt 2% blisko końca umowy. Wtedy na luzie sobie poszukać czegoś sensownego i nie spieszyć się z niczym. Boje się po prostu wzrostu cen mieszkań, bo widziałem to budżet na przyszły rok jest sporo większy niż na ten ! :D

#mieszkanie2%
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

widziałem to budżet na przyszły rok jest sporo większy niż na ten ! :D

@mirko_anonim: a jest dokładnie odwrotnie niż piszesz

@Chris_Karczynski: Dokładnie, jak w tym roku się ludzie rzucą to może być tak że wykorzystają limit na 2024 i 2025 XD (ponieważ w tym nie ma limitu, a zainteresowanie duże)
  • Odpowiedz
Tak naprawdę nikt nie wie jakie będą ceny mieszkań za rok. Trochę za mało szczegółów, jeśli np. będziesz chciał kupić od dewelopera, to w dużych miastach dobry deweloper wyprzedaje połowę oferty nawet na rok przed oddaniem. Na wtórnym szukanie TEGO właściwego to też nawet kilka miesięcy szukania, chyba że szukasz sutereny bez parkingu

bo widziałem to budżet na przyszły rok jest sporo większy niż na ten

@mirko_anonim: Budżet na kolejne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli spodziewasz się, że właściciel nie zgłosił wynajmu do skarbówki (choć wątpię, skoro prowadzisz pod tym adresem działalność), to zawsze możesz zasugerować rozwiązanie umowy za porozumieniem stron stosując mały szantażyk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim znajdź kogoś na swoje miejsce ewentualnie daj lepsza cenę i obniż co finalnie mniej ciebie wykosztuje. Ale taka akcje tylko w wykończonym mieszkaniu bo remont ci zejdzie z 4 msc. Jak nic.
  • Odpowiedz