Aktywne Wpisy
WielkiNos +263
Ekstrawertyczna juleczka egzaltacyjna dziwi się że pracujący za najniższą krajową kontroler biletów w komunikacji miejskiej nie zna 5 języków i nie skończył co najmniej 2 kierunków studiów.
Zamiast podejść i się po prostu odezwać lepiej nagrać tiktoka pokazującego wszystkim swój skrajny niedobór środka uspokajającego.
#bekaztwitterowychjulek #truestory #logikarozowychpaskow
Zamiast podejść i się po prostu odezwać lepiej nagrać tiktoka pokazującego wszystkim swój skrajny niedobór środka uspokajającego.
#bekaztwitterowychjulek #truestory #logikarozowychpaskow
RicoElectrico +230
#niebieskiepaski #medycyna #rak
No dobra, wczoraj przyjęli mnie na oddział i dziś mi to lewe jajko wycinają. Jestem 4. w kolejce. Trochę się cykam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ciekawe kiedy mnie wypiszą, jest szansa na wtorek.
Wczoraj to była masakra, kazali przyjść na 8:00, ale prawie przez godzinę nic się nie działo. Potem jak już byliśmy na oddziale, to pielęgniarka wszystko wypisywała na papierze dla każdego pacjenta...
Jakbym
No dobra, wczoraj przyjęli mnie na oddział i dziś mi to lewe jajko wycinają. Jestem 4. w kolejce. Trochę się cykam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ciekawe kiedy mnie wypiszą, jest szansa na wtorek.
Wczoraj to była masakra, kazali przyjść na 8:00, ale prawie przez godzinę nic się nie działo. Potem jak już byliśmy na oddziale, to pielęgniarka wszystko wypisywała na papierze dla każdego pacjenta...
Jakbym
Zaś ktoś kto zarabia w PL 10 000 PLN brutto, dostaje na rękę 7147 PLN, czyli bardzo podobna kwota netto co minimalna w DE.
Czyli Polak którego uważa się za klasę średnią #!$%@? za minimalną niemiecką, a wszystko co zarobi powyżej tej kwoty wpada już w 2 próg podatkowy (powyżej 120k rocznie) i trzeba z tego oddać Mateuszkowi 41% (32% podatku + 9 składki zdrowotnej)
Już nie chodzi o sam fakt, że Polacy zarabiają stosunkowo mniej niż Niemcy, ale o to, że okrada ich się aż tak nieproporcjonalnie podatkami w stosunku do zachodu, bo 2 próg podatkowy zbiera żniwo już powyżej minimalnej niemieckiej xDDD
#finanse #ekonomia #pieniadze #pracbaza #ekonomia #bekazpisu #ciekawostki
Komentarz usunięty przez autora
@gorzki99: Czyli kogoś kto należy do niemieckiej klasy sredniej, stać na ratę kredytu z miesięcznej pensji i jeszcze mu zostanie. Nawet zakladajac ze splacal by metr miesiecznie. Architekt czy programista lajtowo wyciaga 10-12k brutto.
Polecam poczytać o warunkach kredytowania w niemczech bo
@Chris_Karczynski: ale kto narzeka. Trzeba glosno mowic o pewnych rzeczach po prostu, bo w TVP pisza ze Niemcy teraz do nas na truskawki beda przyjezdzac do pracy xD
Moim zdaniem dobrobyt bierze się z pracy. Niemcy mają ogromną ilość fabryk. Swoje auta eksportują na cały świat. Niemieccy inżynierowie budują rzeczy w całej Europie, a nawet po świecie. Transferują kasę z innych państw do siebie. No ale to trzeba pracować.
@Chris_Karczynski: ty sie do Afryki mozesz porownywac
Mądrzejsi ludzie od Ciebie wymyślili wskaźniki, które jasno wskazują, że jesteśmy #!$%@? biedakami, a na koniec mówisz, żeby nie przeliczać euro na polodolary a sam porównałeś ceny mieszkań tu i tam xD
@gorzki99: xxxxxD
Tyle z twojego rozpoznania i realnego porównania kosztów
@gorzki99: nie wiem jak teraz, ale 5/6 lat temu warzywa, owoce były tańsze niż w PL, mięso niewiele droższe, a wynajem nie był jakiś wybitnie droższy ale niezbyt chętni byli do wynajmowania na dłuższe okresy
@gorzki99: Ej a jaka tam w Polsce jest stopa oprocentowania hipotek, 9%? xDDDDDDDD
Weź pod uwagę kredyt na 20 lat i w Polsce dostaniesz 30 k/m2 a w Niemczech 25 k/m2 w PLN razem z kosztami.
No ale racja, w Polsce taniej
Przeczytaj jeszcze raz mój post, napisałem że wszystko co zarobi powyżej wymienionej kwoty wpada w 2 próg. Czyli jak dostaniesz podwyżkę i pensja wyniesie 11k to już z tego 1000PLN po odliczeniu tylko podatku i składki zdrowotnej zostanie ci 590PLN
@gorzki99: raczej już blisko 18k/m2 jeśli ktoś nie chce odpadu