Aktywne Wpisy
Apode +159
Goronco +69
Ja #!$%@? dzisiaj samochód mi zgasł na skrzyżowaniu ale od razu go odpaliłem i ruszyłem, ale oczywiście gość z tyłu musiał na mnie już natrąbić (╥﹏╥)
Dziękuję za zniszczenie mi dnia bo teraz dosłownie cały dzień będę o tym myślał przez to że ty ruszyłeś 10 sekund później xD
#zalesie #prawojazdy
Dziękuję za zniszczenie mi dnia bo teraz dosłownie cały dzień będę o tym myślał przez to że ty ruszyłeś 10 sekund później xD
#zalesie #prawojazdy
Zaś ktoś kto zarabia w PL 10 000 PLN brutto, dostaje na rękę 7147 PLN, czyli bardzo podobna kwota netto co minimalna w DE.
Czyli Polak którego uważa się za klasę średnią #!$%@? za minimalną niemiecką, a wszystko co zarobi powyżej tej kwoty wpada już w 2 próg podatkowy (powyżej 120k rocznie) i trzeba z tego oddać Mateuszkowi 41% (32% podatku + 9 składki zdrowotnej)
Już nie chodzi o sam fakt, że Polacy zarabiają stosunkowo mniej niż Niemcy, ale o to, że okrada ich się aż tak nieproporcjonalnie podatkami w stosunku do zachodu, bo 2 próg podatkowy zbiera żniwo już powyżej minimalnej niemieckiej xDDD
#finanse #ekonomia #pieniadze #pracbaza #ekonomia #bekazpisu #ciekawostki
Chyba nie. Bo ewidentnie nie zdajesz sobie sprawy jakie glupie jest przeliczanie i porownywanie "po kursie"
Chcesz przeliczac? To przeliczmy.
Pierwszy wynik z googla. Cena m2 mieszkania w Berlinie to 5139E/m2 co po kursie 4,46 da nam 22900pln/m2
Pierwszy wynik z googla. Cena m2 mieszkania w Warszawie to 14000pln/m2
Dalej chcemy przeliczac?
Pewno bys chcial zarabiac jak zachod ale koszty zycia chcialbys
@Jestem_tu_nowy: tyle, że Polak kupuje te same produkty co Niemiec które są w PL 5 razy droższe xD
@mookie: ale przelicz to jeszcze przez siłę nabywczą i to co można za te pieniądze kupić. Ja wiem, że krzykliwe są newsy ze w lidlu Niemieckim kupisz czasem banany czy orzechy w tej samej cenie co w PL, ale agregująć wszystkei wydatki to jednak w Polsce jest
Te 10k to nie jest dużo jak na Warszawę, ale jest to taki magiczny próg powyżej którego państwo zabiera ci już prawie połowę tego co wypracujesz swoimi rękami będąc na umowie o
@mookie: tak rozumiem. Koszty podatkowe na UoP są spore, dlatego ja nie rozumiem ludzi, którzy zarabiają okolice 10k i cisną na UoP i jedynym wyjaśnieniem jest chyba przymus pracodawcy do takich zachowań bo jest brak możliwości realizacji
Na pewno polski mechanik kosztuje mniej, dzięki temu że właśnie mniej zarabiamy ale gro produktów z których korzystasz na co dzień to płacisz tyle samo co Niemiec.
@szcz33pan: masz alternatywę w postaci JDG, ale problemem jest, że wtedy praktycznie nie uzbierasz nic na emeryturę. Oczywiście wykopki napiszą za chwilę, że emerytury i tak nie będzie, to pytanie jak te osoby sobie wyobrażają swoje życie na starość i jaką widzą alternatywę, bo na pewno każdy z nich nie będzie miliarderem na starość (bo milionerem będzie wtedy
Sam mieszkam w #uk a koszty życia mam podobne do tych co miałem w Krakowie
Prawdziwa różnica to to ile zostaje ci na koniec miesiąca w portfelu i ile za to kupisz
A tutaj dopiero jest zonk że zachód jednak nie równa się Polska i wcale z zachodu do Polski nikt nie emigruje zarobkowo (
@szcz33pan: na dzień dzisiejszy to okej, jesteś do przodu. Ale na starość nikt takiej gwarancji Ci już nie da. Teraz wszyscy myślą podobnie, ale nie zakładają, że system się potrafi przetransformować by się obronić.
Dla ludzi w moim wieku obliczono, że kwota zstąpienia będzie w okolicach 20%, więc to jest dramat, chyba, że system zostanie przetransformowany. Za 30 lat to my będziemy pewnie mieć
@mookie: Jak chcesz kupić jedzenie normalnej jakości to w Niemczech jest drogie. Stąd w takich porównianiach są najtańsze rzeczy z Lidla, które zresztą w biedniejszych krajach kosztują więcej niż w Polsce np. w Mołdawii, na Węgrzech, na Ukrainie itd.
W Polsce też
@Wap30: Idzmy zatem dalej.
Cena 1kWh
I znow pierwsze z google:
DE - 0,42E (1,87pln)
PL- 0,95pln
Koles mieszkania to byl przyklad. Chetnie bym sie dowiedzial jak wygladaja inne koszty zycia. Prad juz widzisz jak. ALe
A teraz przelicz to samo na ratę kredytu przy parę p.p. oprocentowania mniej