Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W połowie maja skończyłem implementować pewną funckjonalnosć. Działała u mnie na lokalnych plikach ale nie działała na serwerze(windows vs linux). Po miesiacu grzebania i próby rozwiązania znalazłem przyczynę w kodzie który kopiował plik na serwer. W trakcie kopiowania pomijane było kilka troche bajtów przez kod który wykrywał jaki to typ pliku. Testy były na rozpoznawanie plików, testy były na funkcjonalność. Przez miesiac zaimplementowałem funckjonalnosc korzystając z 2 innych narzędzi, dopiero za drugimn razem błąd w którym była informacja że nagłowek jest nieprawidłowy i zawiera same zera dała mi do myślenia, znalazłem błąd i teraz wszystkie implemnetacje działają

TL;DR; Klient zapłacił kilkadziesiąt tysiecy bo brakowało jedej linijki w kodzie a ja przez miesiąc w innym miejscu szukałem problemu. Nie pamietam tak głupiego błędu który tak dużo czasu kosztował w mojej karierze.

Czy opisać przełożonemu jakim głąbem jestem czy napisać ze dopiero 3 metoda okazała sie skuteczna a ja jestem zajebisty bo umiem w wiele języków i narzędzi? Przełozony nie ogarnia szczegółów bo nie ma czasu i go nie interesują.

#programowanie #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Klient zapłacił kilkadziesiąt tysiecy bo brakowało jedej linijki w kodzie a ja przez miesiąc w innym miejscu szukałem problemu. Nie pamietam tak głupiego błędu który tak dużo czasu kosztował w mojej karierze.

@mirko_anonim: oczywiscie, ze o tym nikomu nie mow. Mowie powaznie. przeciez tak wyglada codziennosc. Nie tylko w IT, ale tez u mechanikow, projektantow, wynalazcow, w medycynie...

Po prostu Ci glupio, bo jestes w pierwszej osobie w tej sytuacji
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dobry scrum master by Cię przytemperował (jak mnie) na daily za takie teksty. Żadnego team leada a tym bardziej PM'a nie interesuje że jesteś głąbem bo nie ogarnąłeś linijki. Krótka piłka "zrobiłeś? coś cię blokuje? ile ci zajmie? potrzebujesz pomocy?" i następny. A już na pewno nie mów że twoja wina, tylko że standardy testowania wymagają uszczelnienia i możesz się tym zająć jak ci wydzielą czas. i pora na
  • Odpowiedz
Czy opisać przełożonemu jakim głąbem jestem czy napisać ze dopiero 3 metoda okazała sie skuteczna a ja jestem zajebisty bo umiem w wiele języków i narzędzi?

@mirko_anonim: właśnie tego muszę się nauczyć, przekuwania porażki w sukces xd
  • Odpowiedz
Działała u mnie na lokalnych plikach ale nie działała na serwerze(windows vs linux).

@mirko_anonim: Używanie windowsa w pracy jako programista jest kompletnym brakiem profesjonalizmu i widzisz jakie są tego efekty
  • Odpowiedz
W połowie maja skończyłem implementować pewną funckjonalnosć. Działała u mnie na lokalnych plikach ale nie działała na serwerze(windows vs linux).

@mirko_anonim: typu robisz coś dla klienta co nie działą i mówisz "A U MNIE DZIAŁA' xddd
  • Odpowiedz