Aktywne Wpisy
kopek +124
Nie pije alko 3 tyg
ForTravelSayYes +133
W związku z narzekającym tonem większości ludzi na suche 25-30 stopni odsyłam do klasyku (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#pogoda ##!$%@? ##!$%@? ##!$%@? ##!$%@?
#pogoda ##!$%@? ##!$%@? ##!$%@? ##!$%@?
Powie mi ktoś dlaczego ludzie tak bardzo podniecają się pracą w FAANG i innych firmach big tech? Przecież to są najgorsze kołchozy, gdzie ceni się przede wszystkim bycie bezmyślną owieczką wykonującą polecenia. Możesz zapomnieć o wywieraniu jakiegokolwiek wpłwu na projekt, bo wszystkie decyzje przychodzą z kilku, albo nawet kikunastu leveli wyżej. Wydaje Ci się, że będą ciekawe i innowacyjne projekty? No niestety, ale 99% pracy to utrzymywanie gównokodu i bezmyślne klepanie CRUDów. Na innowacje może miałbyś szanse w centrali, ale nie w europie. Nie wiem po #!$%@? na rozmowach dają te zadania z algorytmów, jak najbardziej skomplikowanym zadaniem będzie zmodyfikowanie endpointa xD No dobra, ale może chociaż dużo płacą? No niestety, ale dostaniesz stawkę często mniejszą, niż rynkowa. Powinieneś być przecież wdzięczny, że masz możliwość pracować w tak prestiżowej firme xDD O łatwych podwyżkach też możesz zapomnieć, chyba że będziesz się podlizywać.
#programista15k #programowanie #pracait #informatyka #it #ai #machinelearning
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@BreathDeath: Na rekrutacji testują głównie znajomość algorytmów. Znajomość samych algorytmów nie oznacza wcale wysokiego poziomu. W pracy programisty znacznie istotniejsza jest umiejętność organizacji kodu, dekompozycja problemu na podproblemy, myślenie abstrakcyjne tj. definiowanie i stosowanie abstrakcji, umiejętność jasnej komunikacji za pomocą tekstu (dokumentacja kodu), utrzymanie dyscypliny / porządku, wiedza o tym jak działa sprzęt i jakie konstrukcje w
@mirko_anonim: Używałeś kiedyś k8s? Powstawał między innymi w Warszawie w Google xD
@bart40404 : Może w USA, rzeczywiście płacą dużo, ale w polskich oddziałach płace są przeciętne, a czasami nawet niższe.
─────────────────────
· Zaakceptował: Dipolarny
─────────────────────
· Zaakceptował: grap32
@Krolik: niby to prawda, ale podejrzewam, że srednio programiści dobrzy w algorytmach są też lepszymi programistami ogólnie niż ci słabsi algorytmicznie.
@Bejro: z ciekawości, jaki realnie jest comp dla przykładowego stanowiska (nie wliczając akcji które się vetują po 4 latach, tylko to co dostaje się na bieżąco) vs w zwykłej firmie?
Wynikanie jest raczej w drugą stronę. Programiści ogólnie dobrzy w programowaniu (w sensie - samodzielni, wszechstronni, godni zaufania) zwykle są też całkiem dobrzy jeśli chodzi o algorytmy. Ale w drugą stronę to właśnie nie działa, bo algorytmika to 0.01 skila
Dlatego, że te firmy mają bardzo dobrze skodyfikowany proces rekrutacji - jeśli ktoś przeszedł ten proces, to kolejna firma niejako ma rekomendację tego że ktoś się nadaje, może nie zlecać takiej osobie np. zadanka rekrutacyjnego.
Również firmy te zatrudniają głównie inżynierów oprogramowania, a nie BE LARAVEL / FE REACT deva. Jak
@Bejro: @chinski_pierozek: Nie no, tyle to nie. Pytałem rekrutera w Google PL czy $200k / rok wchodzi w grę na L6, to powiedział mi że *może razem z akcjami* jak się dobrze ponegocjuje. xD Bazowa raczej bliżej $100k-120k (brutto). Czyli tylko troszkę więcej niż w typowym warszawskim / wrocławskim / krakowskim korpo, ale nie 2x więcej.
Startup
Zwyczajnie do bycia zwykłym programistą trzeba dużo zaparcia oraz pewnych cech osobowościowych.
Do bycia kozakiem takim jak Tomasz Czajka trzeba mieć mocno przetrenowany łeb do pewnego bardzo specyficznego trybu myślenia od najmłodszych lat plus sporo talentu matematyczno
Patrzenie tylko i wyłącznie na kwotę netto jaką wyciągasz na koniec miesiąca jest głupie bo zawsze znajdzie się ktoś kto ma większy wpływ netto.