Wpis z mikrobloga

@glos_zenady zależy czego firma oczekuje od seniora. Jeśli jest to kompletny wymiatacz techniczny to pewnie to co wypisałeś musi mieć w malutkim paluszku i być gotowy odpowiedzieć w środku nocy z pistoletem przystawionym do głowy.

Z kolei jeszcze inna firma przymknie oko na braki techniczne u seniora, ale bardziej zwróci uwagę na to czy umie całe SDLC poprawnie zrobić, wdrozyć, usprawnić.

A z tego co wymieniłeś to może w realnej crudologii
  • Odpowiedz
@glos_zenady: Ludzie, którzy uczą się większości z tego na pamięć siedzą po 20 lat w jakimś Comarchu jako „senior” i mają mało wspólnego z dzisiejszymi wdrożeniami (albo z wdrożeniami czegokolwiek w ogóle).

Nawet jezeli robiłem kiedyś jakieś profilowanie GC, to zapomniałem o tym miesiąc później, bo jest 1000 ważniejszych rzeczy do trzymania w głowie. XD

Już nie mówiąc o takich kretynizmach jak to, czy pozycja w pracy ma decydować o
  • Odpowiedz
@glos_zenady: jeśli weźmiemy takiego seniora powiedzmy z expem 5 lat, nie wiem komu się chce aż tyle edukować po pracy. Nie wierzę, że mozna nabyć tyle wiedzy przez same studia czy wykonywanie obowiązków zawodowych.
Jeśli chodzi o seniorów jakich kojarzę, może 5% mogłoby się pochwalić taką wiedzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Trochę mnie śmieszy jak sobie przypomnę swoją pierwszą rozmowę na poziom seniora. Jeśli trafiłbym na
  • Odpowiedz
@glos_zenady: Ile masz doświadczenia?

Przecież te pytania nie sa jakieś super trudne. Ja jestem devopsem i nie mam dużego doświadczenia z Java i tak na polowe to spokojnie bym odpowiedział.

Chyba problemowej taki, ze „senior” to teraz nic nie znaczy, bo seniorami są ludzie z kilkuletnim doświadczeniem co nie prowadzili żadnego projektu tak naprawdę i przez 3 lata dodają endpointy do cruda.
  • Odpowiedz
mam 2 lata expa i na połowę zagadnień które wymienił mógłbym odpowiedzieć

@ElTalento: @BreathDeath na pewno mówicie o tym poziomie szczegółowości o jakim pisze OP? To raczej nie są rzeczy, które poznaje się w pracy, powiedziałbym że lata doświadczenia niewiele tu mają. Ja takiej teorii uczę się z myślą o zmianie w pracy w przyszłości, w samej pracy to się uczę logiki biznesowej ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
Ja takiej teorii uczę się z myślą o zmianie w pracy w przyszłości, w samej pracy to się uczę logiki biznesowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@NieBendePrasowac: jak piszesz aplikacje to tak, raczej te rzeczy z sekcji deadlock/concurrency rzadko sie uzywa az tak szczegolowo, ale to co napisal o mockach i w polu kafka i sql to raczej must have. Te internale javy to nwm, bo nie
  • Odpowiedz