Aktywne Wpisy

Rainmaker97 +489
To uczucie gdy walisz w ch*ja zatrudniając kurierów na fikcyjnej działalności gospodarczej przez co państwo traci grube miliony rocznie i ludzie nie dostaną emerytury ani nie pójdą na L4, ale przekazujesz 0.01% tej kwoty na cele charytatywne, więc ludzie traktują cię jak Boga ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#antykapitalizm #januszebiznesu #inpost
#antykapitalizm #januszebiznesu #inpost
źródło: IMG_7825
Pobierz
szuwarek +43
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Wszyscy piszą jak to prosto można kupować anonimowo złoto za gotówkę, bo nikt nie sprawdza dowodu, więc podają losowe dane.
Jednak zastanawia mnie jak widzicie w takim razie kwestię sprzedaży większej ilości fizycznego złota.
Załóżmy sytuację, że za 10 lat macie złoto o wartości 500 000 PLN, chcecie je sprzedać i kupić działkę czy samochód.
W teorii jest to proste, idziemy do dealera czy innej mennicy i sprzedajemy. Tylko wpływ takiej ilości kasy na konto i zakup działki na pewno zainteresują Urząd Skarbowy, więc pytanie jak udowodnicie pochodzenie złota tak aby US nie nałożył 75% podatku od nieujawnionego przychodu?
Bo nie wydaje mi się, że wystarczy powiedzieć kupiłem złoto XX lat temu i tyle. Przecież wtedy każdy mógłby używać złota prania zysków z nielegalnych interesów.
Więc jak się przed tym zabezpieczacie? Zbieracie paragony? (Co zrobić w sytuacji gdy się zniszczą?)
#zloto #srebro #inwestowanie #inwestycje #oszczedzanie #finanse #podatki
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Na pewno nie zgodzę się tym, że US nie będzie to interesowało. Oczywiście, że się interesują transakcjami na takie kwoty.
──────────────
@damienbudzik: no oczywiście, poza. KAS, US, SG.
@programista15cm: od lat inwestuję w krypto i do tej pory nikt mnie nigdy o nic nie pytał. Mam kwity w razie czego, ale wątpię że się kiedykolwiek przydadzą. Wystarczy uczciwie płacić podatki od zysków i się nikt nie czepia. Prędzej banki się czepiają (szczególnie przy większych transakcjach) niż państwowe instytucje.
Ze złotem myślę, że jest podobnie.
Natomiast jeśli chodzi o krypto to są 2 opcje - uwzględniasz koszty zakupu w PIT38 i wtedy płacisz podatek od samego zysku. (Ale wtedy trzeba trzymać pokwitowania z giełd w razie kontroli - choć tak jak pisałem, mnie się nigdy nikt nie czepiał)
Albo można nie uwzględniać kosztów w PIT38