Wpis z mikrobloga

Pytanie do #testowanieoprogramowania - od czerwca zacząłem pracę w nowym projekcie, gdzie jako jedyny tester będę miał trochę wolnej ręki w narzędziach, podejściu itp itd.

Z uwagi na to, że webowa apka to w sumie póki co nieklikalna stronka z headerem/bez zawartości/bez żadnego BE (więc mega początek dopiero), chcę zaproponować aby zespół programistów pamiętał o dodawaniu atrybutu data-cy (czy tam innego data-*). Nie umiem tylko znaleźć jakichś informacji (bardziej nie wiem jak napisać zapytanie do google, aby trafić na potrzebne informacje) jak to zaimplementować/strategię przyjąć więć chciałem dopytać co bardziej doświadczonych ludzi z branży IT : kiedy jest sens dodawać do elementu atrybut data-*, a kiedy nie ma sensu?

Obok testerów, liczę na wsparcie ludzi związanych z #programowanie - pewnie też na podstawie swoich doświadczeń będziecie może ze dwa zdania w stanie dorzucić.

Jak sobie tak pomyślę to chyba każdy element z którym użytkownik może wejść w interakcję (input/button)? Ewentualnie wiadomości zwrotne wysyłane przez system (np. belka z informacją o zapisanych zmianach)?

Czy jest sens aby np. na liście todo, każdy element listy (czyli: [zakupy, basen, praca, spacer, nakarmić rybki]) miał ten sam atrybut i ewentualnie wybranie elementu listy orgranizować przy pomocy eq()? Czyli np. cy.get('data-cy-todo-element').eq(3)? Czy to już będzie przerost formy nad treścią i wystarczy atrybutem data-* wybrać listę todo, odwołać się do children() i wtedy wybrać element przez eq()?

Jak to u Was wygląda/wyglądało na starcie? Z jakich źródeł/materiałów korzystać w tym zakresie?
  • 10
@Ashurbanipal: o, ciekawe, nawet o tym nie pomyślałem, ale podoba mi sie to ( ͡° ͜ʖ ͡°). Rozumiem, że po prostu chodzi o dodawanie tych atrybutów do kodu apki i domergowywanie do odpowiedniego brancha?
@Ashurbanipal: super, bardzo przydatna informacja, jeżeli mogę jeszcze pociągnąć za język ( ͡° ͜ʖ ͡°) to może jesteś w stanie odpowiedzieć też na zadane w poście pytania?

Jak sobie tak pomyślę to chyba każdy element z którym użytkownik może wejść w interakcję (input/button)? Ewentualnie wiadomości zwrotne wysyłane przez system (np. belka z informacją o zapisanych zmianach)?

Czy jest sens aby np. na liście todo, każdy element listy
@imo0mfg: Ja mimo wszystko nieśmiało zaproponuję Playwrighta. Niewiele miałem do czynienia z Cypressem, ale opinie osób z którymi pracuje, a pracowały wcześniej z nim są takie, że PW jest lepszy (szybszy, ma więcej "wbudowanych" rzeczy, jest też prostszy do implementacji).
Sam w zeszłym roku wdrażałem proces testowy i framework oparty o PW i kurde, naprawdę łatwo poszło (porównując do selenium).

Co do elementów - warto sprawdzić, czy coś unikalnego nie jest