#biedanonim Zastanawia mnie, w jaki sposób rozwój #sztucznainteligencja wpłynie na rynek pracy. Czy jest możliwość, że - poza automatyzacją wielu aktualnych zawodów - stworzy pulę wygodnych i dobrze opłacanych stanowisk związanych z bezpieczeństwem #ai? Jeśli tak, czy istnieją/powstaną takie, które będą w zasięgu możliwości utalentowanych osób, które nie dysponują umiejętnościami z zakresu #matematyka i #programowanie?
@mirko_anonim: powstaną nowe stanowiska pracy dla ludzi bez mocno technicznych kompetencji, ale będzie ich nieporównywalnie mniej niż zlikwidowanych. bogaci będą bogatsi, biedni będą biedniejsi
@mirko_anonim: z 30% programistów webowych klepaczy + testerów zostanie zwolnionych i zautomatyzowanych w ciągu kilku lat. To są fakty, wystarczy posłuchać osób które się tym zajmują i sie znają, automatyzacja jest pewna. Tylko jacyś klepacze kodu z X letnim doświadczeniem gadają, że AI nie jest w stanie w żaden sposób ich zastąpić xD
Programiści co tworzą języki, frameworki, systemy operacyjne, niskopoziomowi, spece od algorytmów, AI raczej nie maja się czym
@tyrytyty Mirek wyżej przedstawił swoje przewidywanie dotyczące branży IT, wychodząc z założenia, że to default branża ( ͡°͜ʖ͡°) a ty się zesrałeś i śmierdzi
@2xpapanalepiku so True, nie mówiąc o milionach hindusów. Wiesz ile średnio zarabia hindus programista? Ok 30k zł rocznie czyli jakieś 2800 zł obecnie.
Jaka praca będzie bezpieczna to trudno powiedzieć. Ale ja, będąc już w infosec, wymyśliłem sobie że zajmę się teraz właśnie tym: bezpieczeństwem AI. Zakładam, że niedługo będzie ono w centrum każdej firmy więc kształcę się właśnie z podstaw i pilnie śledzę rynek.
Zastanawia mnie, w jaki sposób rozwój #sztucznainteligencja wpłynie na rynek pracy. Czy jest możliwość, że - poza automatyzacją wielu aktualnych zawodów - stworzy pulę wygodnych i dobrze opłacanych stanowisk związanych z bezpieczeństwem #ai? Jeśli tak, czy istnieją/powstaną takie, które będą w zasięgu możliwości utalentowanych osób, które nie dysponują umiejętnościami z zakresu #matematyka i #programowanie?
#pytanie #inteligencja #praca
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
źródło: MAR-3714_WEB_Infographic_AIinNumbers_Q419_v2-04-scaled-1
Pobierzpowstaną nowe stanowiska pracy dla ludzi bez mocno technicznych kompetencji, ale będzie ich nieporównywalnie mniej niż zlikwidowanych.
bogaci będą bogatsi, biedni będą biedniejsi
@mirabelka2137: nie masz pojęcia o ekonomii i p--------z głupoty
Programiści co tworzą języki, frameworki, systemy operacyjne, niskopoziomowi, spece od algorytmów, AI raczej nie maja się czym