Wpis z mikrobloga

Diuna. Czerwie wijące się wśród pustynnych piasków, odpowiadające pustynnemu krajobrazowi motywy i kolory. Do tego litania przeciw strachowi Bene Gesserit wypisana na obrzeżu, podmalowana farbą z dodatkiem przyprawy ( ͡° ͜ʖ ͡°) i świecąca w ciemności na niebiesko (efekt widoczny na ostatnim zdjęciu).

Tym razem powstała nie pojedyncza skrzynka, a komplet: duża skrzynka 24 x 17 cm i małe pudełeczko 9 x 6 cm. To był jeden z tych projektów, w przypadku których ogarnięcie grafiki i ogólnej kompozycji poszło mi szybko - ale dobieranie i rozmieszczanie detali wypukłych na dużym pudełku wiązało się z długimi medytacjami, przymiarkami i poprawkami.

Bo uformowanie czerwia z glinki to jedna sprawa, ale jak pozawijać go tak, żeby mógł robić za estetyczny ornament? Wygiąć go w tę stronę czy w drugą - a może w obie? Gdzie dać koniec, gdzie początek? Paszcza otwarta czy zamknięta?

Innym utrudnieniem było wyrównanie powierzchni wieczka tam, gdzie została położona farba świecąca w ciemności. Ziarna pigmentu uparcie przebijały przez kolejne warstwy lakieru (°° ale ponieważ zbyt mocne szlifowanie mogłoby zetrzeć pigment i zmniejszyć intensywność świecenia, trzeba było szlifować ostrożnie. Ostatecznie napis i tak pozostał lekko ziarnisty i chropowaty, wyczuwalny pod opuszkami palców - i może to nawet lepiej? W końcu na Arrakis chropowatość to pewnie domyślna faktura powierzchni...

Więcej zdjęć w komentarzach, a więcej moich szpargałów twórczych tradycyjnie na #apaturiart ()

#handmade #rekodzielo #tworczoscwlasna #diy #diuna #herbert #fantastyka #fantasy #sciencefiction #chwalesie #hobby #rozowepaski
Apaturia - Diuna. Czerwie wijące się wśród pustynnych piasków, odpowiadające pustynne...

źródło: 02

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Fidelis: Rozumiem, że od osoby dziergającej swetry z wełny oczekiwałbyś, że własnoręcznie przędzie i farbuje każdy motek ;) Nigdy nie ukrywałam, że ozdabiam już gotowe, surowe skrzynki - nie mam warsztatu stolarskiego. Ale jeśli poszukujesz rzemieślników / artystów wykonujących dekorowane drewniane pudełka od zera, jestem pewna, że znajdziesz kogoś, kto spełni Twoje wymagania.
  • Odpowiedz