Wpis z mikrobloga

Wszyscy co pieprzą głupoty o tym jak ChatGPT i inne AI zastąpią programistów chyba nigdy nic w życiu nie programowali poza formularzem w HTMLu.

Was od małpiej roboty może i zastąpi ale programistów nie. Dajecie się zwyczajnie nabrać na halucynacje. Widocznie nie macie w ogóle pojęcia o problemach, które próbujecie rozwiązywać razem z czatami.

To jak AI Chaty odnoszą porażki w rozwiązywaniu prawdziwych problemów to głowa mała.
Może to co produkują wygląda przekonująco ale poziom halucynacji jest wręcz przytłaczający. Jak byście przeczytali papery od OpenAI to byście wiedzieli, że rosnący poziom w byciu przekonującym w połączeniu z halucynacjami wystawia użytkowników na rosnące niebezpieczeństwo którego właśnie padacie ofiarą.

W załączniku przykład z mojej wczorajszej "współpracy" z chatem który bardzo mnie rozbawił, najwidoczniej Bill Gates musiał dzwonić i trzeba było szybko odebrać telefon xD

#programowanie #programista15k
m.....o - Wszyscy co pieprzą głupoty o tym jak ChatGPT i inne AI zastąpią programistó...

źródło: aizastepujeprogramiste_uwazaj

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@GienekZFabrykiOkienek Jeżeli jedyne co potrafisz zarzucić mi w dyskusji na temat który jest powiązany z twoją branżą to to, że jeżdżę wózkiem widłowym to z mojej strony wielkie XD.
Ale jeżeli jesteś zdania że AI nie ma takiego potencjału, że będzie mógł zastąpić część programistów to proszę bardzo, słucham. Pokaż mi kod chata, czy coś i stwierdź że to jest jego bariera technologiczna i dalszy rozwój tego projektu jest bezsensowny. Zamkniesz
  • Odpowiedz
No właśnie będzie robiło grafiki generyczne pod pewien wzór. Na pewno ludzie co robią takie generyczne rzeczy stracą pracę, ale cięzko będzie namówić AI do narysowania przemyślanego obrazku z idealnie pasującymi elementami, gdzie umiejscowienie wielu rzeczy w danym miejscu będzie miało bardzo duże znaczenie.

@NewBlueSky: chyba nie widziałeś co potrafi midjourney, inaczej byś takich bzdur nie pisał. Masz tu pierwszy lepszy link do obrazków wygenerowanych przez AI https://www.instagram.com/midjourneyartwork/?hl=en
  • Odpowiedz
Zgadzam się, pytanie na ile taki system byłby do utrzymania gdyby większość osób w społeczeństwie nie miałaby już nic do stracenia, that's the point.

@Need: A czemu nic do stracenia? Spójrz tak: za biurkiem pracuje pi razy oko co trzeci Polak. Zmniejszy się wymiar czasu pracy do 5h dziennie, biurowych zagoni na produkcję albo przyuczy na murarza i będzie gitara.
  • Odpowiedz
Jeżeli jedyne co potrafisz zarzucić mi w dyskusji na temat który jest powiązany z twoją branżą to to, że jeżdżę wózkiem widłowym to z mojej strony wielkie XD.

Ale jeżeli jesteś zdania że AI nie ma takiego potencjału, że będzie mógł zastąpić część programistów to proszę bardzo, słucham. Pokaż mi kod chata, czy coś i stwierdź że to jest jego bariera technologiczna i dalszy rozwój tego projektu jest bezsensowny. Zamkniesz wtedy jape
  • Odpowiedz
@kutafonixor: w sensie co potrafi? To samo tylko wygląda bardzije profesjonalnie niż lenso?

ja widzę np słabe proporcje i zmiane proporcji pomiędzy zdjęciami w tych sekwencjach. Najprawdopodobniej dlatego, że są to zdjęcia tworzone nie w sekwencji tylko prośba o coś podobnego. Co jasno pokazuje proces odtwórczy. AI nie potrafi tworzyć od 0, jak mówisz mu "daj mi człowieka" to połączy kilka różnych rzeczy i coś wywali, a przy tym oczwyście
  • Odpowiedz
@mrcino: wiesz że telefony kiedyś tylko dzwoniły? Jesteśmy na początku drogi, tak jak to było z telefonami, gdzie obecnie płacisz nimi, oglądasz tv i pokazujesz dupe na tik toku. Nie wiemy gdzie nas zaprowadzi AI.
  • Odpowiedz
AI nie potrafi tworzyć od 0, jak mówisz mu "daj mi człowieka" to połączy kilka różnych rzeczy i coś wywali, a przy tym oczwyście zgubi proporcje itd, nie ogarnie perspektywy, kątu kamery, itd. AI matematycznie coś dostosowuje ale nie potrafi zachować dobrej proporcji twarzy człowieka, zwierzęcia, itp obiektów.

@NewBlueSky: a widziałeś to co wysłałem? Wiesz ze AI robi tak dobre fejki ze są nie do odróżnienia? Ostatnio czytałem że jakaś
  • Odpowiedz
@Nofuck: boli bardzo xd widac żeś pospolity, pewnie wiesz ze programisty korzystaja z dokumentacji? Druga sprawa kto musi mu powiedziec co ma generowwc xdddd dalej dla polaczkow woda na mlyn na reszcie udupi się tych lamerow przed kompem xd
  • Odpowiedz