Aktywne Wpisy

dziobnij2 +207
Otrzymałem rentę do końca życia. Dzisiaj przyszedł list z ZUSu. Do końca życia będę dostawał 1445 zł miesięcznie (z czasem podwyższą, waloryzacja). Oprócz tego, bez żadnego kombinowania, będę miał ubezpieczenie zdrowotne do końca życia. Rentę pierwszy raz dostałem w wieku 18 lat, jak jeszcze chodziłem do liceum. Teraz mam 33 lata. Także rentę na stałe dali mi po 15 latach składania wniosków o przyznanie renty. W wieku 33 lat nie przepracowałem nawet

Moreso_pl +329
Zapraszamy na #rozdajo z Moreso
Do wygrania jest paczka o wartości 105 zł, która składa się z:
1. masło orzechowe 1kg
2. pistacje 1kg
3. orzeszki ziemne solone 1kg
4. rodzynki w czekoladzie 500g
Zasady:
1. Zaplusuj ten wpis
2. Odpowiedz na pytanie:
Osoba z komentarzem o największej ilości plusów wygrywa. Ciekawi jesteśmy Waszej kreatywności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo łapcie kod rabatowy WYKOP15 na cały asortyment w
Do wygrania jest paczka o wartości 105 zł, która składa się z:
1. masło orzechowe 1kg
2. pistacje 1kg
3. orzeszki ziemne solone 1kg
4. rodzynki w czekoladzie 500g
Zasady:
1. Zaplusuj ten wpis
2. Odpowiedz na pytanie:
Osoba z komentarzem o największej ilości plusów wygrywa. Ciekawi jesteśmy Waszej kreatywności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo łapcie kod rabatowy WYKOP15 na cały asortyment w
#motoryzacja #pytanie #kiciochpyta #zarobki #programista15k #samochody
Jak zajechane M5 to różnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
150k to mnóstwo pieniędzy za możliwość przemieszczania się, pomyśl o tych godzinach, kiedy mógłbyś robić zupełnie inne rzeczy, zamiast pracować na ten samochód. Dolicz do tego koszty utrzymania (przeglądy, ubezpieczenia, wymiana części eksploatacyjnych) - rocznie zwykle to będzie dodatkowe 5-10k, czyli jedna Twoja wypłata pójdzie na utrzymanie auta (bez paliwa).
Jeśli np. jesteś fanem motoryzacji i masz na koncie powiedzmy choć 1/3 kwoty jaką zapłacisz, to traktując w
@Yelonek: to tak nie działa. To, że wyda 150k nie znaczy, że właśnie stracił 150k. Kalkulować należy stratę wartości samochodu w przewidywanym czasie użytkowania.
Np. jeśli ziomek ma 150k na koncie bankowym, to przy aktualnej inflacji może się okazać, że ten samochód to będzie lepsza lokata kapitału niż gdyby wrzucił to na lokatę. Pojeździ sobie 3 lata i za
a jeżeli to tylko dupowóz do przemieszczania no to trochę średnio, za małe zarobki, za drogi samochód, raczej będzie Ci później "siadał" na głowę choć nie powinien w ogóle bo to jeżdżące AGD
Komentarz usunięty przez autora
@majk_emigrant dobrze napisał, że samochód też ma swoją wartość. Sam sprzedałem samochód po 4 latach za tyle samo co go kupiłem. Jednak nie wiem czy taka sytuacja się powtórzy. Trzeba też pamiętać, że na samochód trzeba też wydawać pieniądze, żeby serwisować i lać paliwo. Na droższy samochód wydaje się też więcej pieniędzy zazwyczaj.
Jako że jestem pasjonatem motoryzacji i kupiłem sobie nowego hot hatcha żeby pojeździć nim na torze, to ten wydatek był uzasadniony, aczkolwiek z perspektywy dzisiejszej inflacji, ledwo bym spinał budżet. Tzn dałbym radę żyć ale mało bym odkładał i kupienie czegoś więcej
Mając to na uwadze i podobne zarobki przeskok w aucie zrobiłem z 2005r na 2015r. Mogłem nowsze, ale uznałem że ten mi się podoba, fajnie wyposażony i nieduży przebieg, więc mam 8latka
Osobiście polecam nadanie sobie prostej zasady obowiązującej przez całe życie na przykład:
"Nigdy nie kupię auta za więcej niż rok moich oszczędności"
albo
"Nigdy nie kupię auta za więcej niż pół roku moich zarobków"
Koszt majątku 6% kwoty- 9k
Ubezpieczenie 4% kwoty - 6k
Utrata wartości 5-6% kwoty (wysoka inflaja + trend rynku)- 8k
Serwis (usredniony)- 2k
Czyli jakieś 2100 miesiecznie. To juz pytanie do Ciebie, co do priorytetów życiowych, zarządzania swoimi finansami etc
Ale np teraz nowego nie wezmę, zaczynałem od