Wpis z mikrobloga

@ApuApustaja: Mi pół roku temu patrzyli na gita zapytali o jakiejś pierdoły typu asnotracking i jakieś bazodanowe rzeczy xD. W innej firmie podobne pytania o pierdoły, tylko nie patrzyli na gita, a chcieli zadanie do rozwiązania korzystające z zewnętrznego API z kursami walut xDD. Na juniora więcej wymagali prawie 3 lata temu xDDD
  • Odpowiedz
Jakie są przykładowe zadania rekrutacyjne na mid net developera. Chodzi mi o live coding oraz o zadania na dwie trzy godziny poza live codingiem. Jakie są najlepsze miejsca aby je poćwiczyć?

@ApuApustaja: trzeba napisac dlaczego java jest lepsza od c# i ostatnio jakis mirek jako zadanie z codingu napisal, ze trzeba bylo zaimplementowac uproszczony system do osblugi lotniska
  • Odpowiedz
zadania na dwie trzy godziny poza live codingiem

@ApuApustaja: po co? Na mida to nie ma sensu, takie rzeczy można juniorowi wrzucać. Osobiście bym sobie odpuścił firmę, która chce ode mnie zadania na 2-3 godziny przed rekrutacją, to źle o nich świadczy.

Ja raczej daje takie same pytania/zadania jak dla seniora czy kogoś innego, a jedynie oczekuje innej odpowiedzi. Zawsze też sprawdzam podstawy typu exception rethrow (mam kilka zadanek z
  • Odpowiedz
Zakres jest szeroki. Od typowego cruda poprzez czyste algorytmy i struktury danych po rozwiązywanie jakichś konkretnych problemów czy optymalizację. Do zakodowania może być coś typowo akademickiego jak i coś bardziej przyziemnego ale wymagające wiedzy z szeroko pojętego CS. Jeśli live coding ma być wpleciony w rozmowę to nie spodziewaj się czegoś wielkiego. Jeśli masz natomiast rekrutację techniczną podzielonąna kilka etapów o jakiejs konkretnej tematyce to spodziwaj sie raczej czegos wymagającego.

Tam gdzie
  • Odpowiedz