Wpis z mikrobloga

rekrutacja na mida 2018:

czy wie pan czym jest interfejs? a konstruktor?

rekrutacja na bezpłatny staż w 2023:

napisz w pełni funkcjonalny kod systemu obsługi lotniska do zarządzania ruchem powietrznym, po zakończeniu 10 minut kod zostanie przetestowany na prawdziwym lotnisku

ehh its over dla biedaka i wieśniaka

#it #programowanie #programista15k
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bruuh

Tak było, ci wszyscy absolwenci z wyższym wykształceniem co wstawiają swoje CV na przeróżnych grupkach i że mogą nawet za półdarmo na początek robić byleby expa nabić to tak naprawdę 8k+ na rękę chcą. A to jaki poziom to już inna sprawa.
  • Odpowiedz
@wariacina_z_bogucina nie musisz znać wszystkich po prostu jak są wymagania w ogłoszeniu to nie wziąłem ich z sufitu tylko takiego człowieka potrzeba w projekcie więc po co CV składają ludzie którzy nie potrafią opowiedzieć nic o pierwszym zagadnieniu z ogłoszenia
  • Odpowiedz
@Slavcel: im słabszy kandydat tym drożej sie wycenia, a jak po swojej weryfikacji technicznej dostaje kontroferte to leci płakać na wykop że na rynku nie ma ofert dla juniorów albo wymagają znajomości czarnej magii..
  • Odpowiedz
@bruuh od 2 miesięcy szukam pracy w Javie. Projekty są, jeden za kilka miesięcy będzie komercyjny, nawet już mam pierwszych klientów na abonament. Chcę minimalną, bo nie potrzebuje pieniędzy. Koledzy z it mówili, ze z moim Cv powinno się udać. Tymczasem rzeczywistość: ogłoszenie entry lvl - przynajmniej 1 rok doświadczenia, junior lvl - 1-3 lata doświadczenia. W 80% ogłoszeń wymagają skończonych już studiów. Miałem 2 rozmowy, na jednej nie przeszedłem dalej,
  • Odpowiedz
@Cineczeq: w ogłoszeniach się tak pisze żeby zniechęcić słaby materiał bo CV jest sporo i większość to po prostu marnowanie czasu, jak mam w tygodniu 4 rekrutacje to jest dzień mojej pracy z głowy, a tanie to to nie jest bo rekrutacje prowadzą tylko seniorzy. niektóre rekrutacje miałem ochote skończyć po 5 minutach jak mam przed sobą CV typa i jade po kolei i on nic nie wie a nasmarował
  • Odpowiedz
@bruuh: No to wysłałem około 200 cv z czego miałem 2 rozmowy. Jedynym wyjściem z tego jakim widzę to właśnie potraktować ten mój projekt komerycjny jako startup, znaleźć przynajmniej 10 klientów i może wtedy to wpisać jako doświadczenie komerycjne. No bo bez tego to mam wrażenie, że patrzą na mnie jak na jakiegoś śmiecia. xd
  • Odpowiedz
@Cineczeq: teraz jest taki syf również w innych branżach, nie tylko IT. Zrób tak jak piszesz z tym startupem, ja też od 3 miesięcy siedzę nad projektem (strona i zarazem biznes) i w-------e sobie to jakoś ładnie w CVkę, może trochę podkoloruje xd
  • Odpowiedz
@wariacina_z_bogucina: również zauważyłem, że próg wejścia zwiększył się, prawda, poza tym pomimo dużego zapotrzebowania to takich chłopów po bootcampach itd. jest od groma i nic dziwnego że pracodawca sobie ma ochotę wybrać bardziej zaawansowanego juniora zamiast płacić niewiele mniej kosztem niańczenia go przez zespół
  • Odpowiedz
od 2 miesięcy szukam pracy w Javie. Projekty są, jeden za kilka miesięcy będzie komercyjny, nawet już mam pierwszych klientów na abonament.

@Cineczeq: A może ty jesteś jakiś upośledzony podczas rozmów kwalifikacyjnych i odstraszasz od siebie rekruterów?

I to w końcu masz firmę i zatrudniasz ludzi czy szukasz od 2 miesięcy pracy w Javie? xDDD
  • Odpowiedz