Wpis z mikrobloga

Dajcie przyklady jakichś dań, które są takie "pełne" w smaku. Tak, że czuć przekrój różnych smaków albo jakies dwa składniki czy więcej sie super komponują ze sobą. Nie wiem jak to do konca wytlumaczyc xD ale przykladem jest tikka masala, jest ostre ale nie jedynie tak chamsko ostre jak papryczka chilli, tylko tez tak głębiej ostre jak imbir, jest kremowe, mocno doprawione, razem z chlebkiem naan i takim sosikiem co do tego robie no jest zajebiste xD i szukam jakichs innych dan które tak posmakują cudownie () #gotujzwykopem #gotowanie
  • 110
@laventel: Koniecznie Ramen i koniecznie w wersji tonkotsu (czyli na wieprzowinie) ew. jakiś dobry paitan (na kurczaku). Nie polecam Shio i Shoyu bo wg. mnie nie umywają się do wcześniej wymienionych. Do tego makaron alkaliczny ugotowany w punkt i jakieś fajne dodatki. Ja polecam Tantanmen czyli ramen ze smażonym mielonym mięsem w pikantym sosie. Do tego obowiązkowo jajko nitamago, jakaś zielenina i fajny garnisz i masz danie kompletne. W chłodne dni
@laventel: z takich pop-food to Korean fried chicken z dobrym kimchi. Slodko-kwasne, ale na zupełnie inny sposob niż kurczak z baru wietnamskiego.

Mam słabość do ryb, więc ryba+coś mnie zawsze kupuje
Pasteis de Bacalhau, maltańskie white fish bait cake, ryba typu miruna zapiekana z sosem grzobowo-smietanowym z parmezanem albo w sosie pomidorowym z ziołami.
@laventel: czytam te wszystkie śmieszki typu kanapka z cukrem i to smutne i ubogie jest.

Ale mam zupełnie nie smieszkową propozycję, bardzo po polsku:

Kaszanka z duszoną cebulą z ogórkiem konserwowym i keczupem. Trzy słodkie smaki, ale każdy jednak inny.
@laventel ramen - tantanmen na pikantnym tare a w srodku Np pikantna mielona wołowina, kapusta pekińska w sosie ostrygowym, chutney z czerwonej cebuli, orzechy nerkowca, jajko, nori, olej rayu , togarashi. Wydawaloby sie ze bulion z dodatkiem masla orzechowego bedzie dziwny, a jednak jest kompletnym sztosem.
@laventel: wszyscy skupiają się na daniach a ja podam przekąskę pełną smaku: koreczki z winogrona (najlepiej słodkiego), słonego sera typu matured cheddar i salami spianata. Do tego jeszcze ciężki porter/imperial stout leżakowany w beczkach po whisky (albo czerwone wino jak ktoś woli) i jest niebo w gębie, bomba smakowa