Aktywne Wpisy

Sonny86 +1042
źródło: scaled_1000024899
Pobierz
klaudia-hadalala +17
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz

Siema, jak w javie utworzyć globalną zmienną, aby każdy plik z klasą ją widział? Z góry dzięki :]
Można to zrobić na klika sposobów
1. możesz użyć wzorca projektowego Singleton ( wielu uważa, poniekąd słusznie, że to antywzorzec;)), pomysł polega na tym że tworzysz sobie tylko jedna instancję klasy, a referencję do niej trzyma statyczna metoda, jest to dość fikuśny pattern bo trzeba go synchronizować i ogólnie w dużym systemie może powodować problemy, więcej o tym tutaj: http://4programmers.net/In%C5%BCynieria_oprogramowania/Wzorce_projektowe/Singleton
1) jeśli to ma być stała to robisz statyczne pole w jakiejś klasie, do którego odwołujesz się z innych (i to jest ok)
public final static String MOJA_STALA = "Joł joł";2) jeśli jednak zmienna to... możesz tak samo tylko bez final, ale nie przyznawaj się ;)
Komentarz usunięty przez autora