Aktywne Wpisy

KitaxKita +354

W sierpniu mamy z niebieskim kolejną rocznicę, a że sytuacja materialna jest na ten moment dobra (właśnie zmieniłam pracę na znacznie lepiej płatną) to chciałabym przygotować dla niego jakiś bardziej wyszukany prezent. Ostatnio dostał zegarek orient i był zachwycony, ale teraz mam większy budżet i mogę to przebić (。◕‿‿◕。). Myślałam o jakimś wypadzie ale wtedy to niejako "nasz prezent", a chce coś co trafi tylko

Siema, jak w javie utworzyć globalną zmienną, aby każdy plik z klasą ją widział? Z góry dzięki :]
Można to zrobić na klika sposobów
1. możesz użyć wzorca projektowego Singleton ( wielu uważa, poniekąd słusznie, że to antywzorzec;)), pomysł polega na tym że tworzysz sobie tylko jedna instancję klasy, a referencję do niej trzyma statyczna metoda, jest to dość fikuśny pattern bo trzeba go synchronizować i ogólnie w dużym systemie może powodować problemy, więcej o tym tutaj: http://4programmers.net/In%C5%BCynieria_oprogramowania/Wzorce_projektowe/Singleton
1) jeśli to ma być stała to robisz statyczne pole w jakiejś klasie, do którego odwołujesz się z innych (i to jest ok)
public final static String MOJA_STALA = "Joł joł";2) jeśli jednak zmienna to... możesz tak samo tylko bez final, ale nie przyznawaj się ;)
Komentarz usunięty przez autora