@Xolan: jedyne co moze sie stać to że wejście do brażny będzie jeszcze trudniejsze, nikt juz nie będzie szukał bootcampowca do crudow, stawki jeszcze bardziej pójdą do góry( ͡°͜ʖ͡°)
Sytuacja z dzisiaj. Ja się nie boję. Korzystam z ChatGPT już jakoś od 2 tygodni i mogę powiedzieć, że jest to natomiast świetna alternatywa dla Google i StackOverflow, ale nadal trzeba mieć jakieś pojęcie i uważać na niektóre bzdury jakie wypluwa. Średnio 2 razy na dzień natrafiam na jakąś informację od ChatGPT która nie jest prawidłowa. Nie mniej jednak polecam. Możecie nawet skopiować swój kod i po prostu zapytać "What can I
czy uważasz że XY: - jedyna słuszna prawda - jestem głupi
a tak na serio, to dopóki AI nie wejdzie "poziom wyżej" z myśleniem abstrakcyjnym, to programiści zawsze będą potrzebni jako ludzie którzy zbierają wymagania biznesowe i piszą specyfikacje. Implementację rzeczywiście najłatwiej zastąpić, ale to nie jest najważniejsza sprawa w pracy programisty.
Implementację rzeczywiście najłatwiej zastąpić, ale to nie jest najważniejsza sprawa w pracy programisty.
@Henryhenry: no nie jest. Tylko ktoś musi ją robić. I zastąpienie ludzi implementujących dane rozwiązania przez AI wiąże się z ogromnymi zwolnieniami, bo po co trzymać kogoś, kto jest niepotrzebny, bo architekt z dwoma seniorami po ustaleniu wymagań i napisaniu specyfikacji wrzucą to w bota, który wygeneruje cały kod, a potem na podstawie komentarzy będzie go modyfikował
@Xolan: są już dodatki do IDE - działa jako wsparcie
I myśle że to kwestia czasu, kiedy powstanie RAD gdzie masz połączyć tylko bloczki przepływu informacji i co chcesz z tym zrobić ... a resztę napisze za ciebie AI. Więc tak - pisanie CRUD'ow i innych chałturek ... ci programiści mogą czuć oddech AI na plecach, że im zabierze chleb powszedni. Po prostu dowolna osoba będzie mogła sobie napisać coś pod siebie
Czy uważasz że rozwiązania takie jak chat GPT zabierze pracę programistom?
programistom nie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@PoteznyMagWody
@ulises
źródło: comment_1673865962kJPd16vkjnBUS1arKsFpO4.jpg
Pobierzczy uważasz że XY:
- jedyna słuszna prawda
- jestem głupi
a tak na serio, to dopóki AI nie wejdzie "poziom wyżej" z myśleniem abstrakcyjnym, to programiści zawsze będą potrzebni jako ludzie którzy zbierają wymagania biznesowe i piszą specyfikacje. Implementację rzeczywiście najłatwiej zastąpić, ale to nie jest najważniejsza sprawa w pracy programisty.
@Henryhenry: no nie jest. Tylko ktoś musi ją robić. I zastąpienie ludzi implementujących dane rozwiązania przez AI wiąże się z ogromnymi zwolnieniami, bo po co trzymać kogoś, kto jest niepotrzebny, bo architekt z dwoma seniorami po ustaleniu wymagań i napisaniu specyfikacji wrzucą to w bota, który wygeneruje cały kod, a potem na podstawie komentarzy będzie go modyfikował
I myśle że to kwestia czasu, kiedy powstanie RAD gdzie masz połączyć tylko bloczki przepływu informacji i co chcesz z tym zrobić ... a resztę napisze za ciebie AI.
Więc tak - pisanie CRUD'ow i innych chałturek ... ci programiści mogą czuć oddech AI na plecach, że im zabierze chleb powszedni. Po prostu dowolna osoba będzie mogła sobie napisać coś pod siebie