Wpis z mikrobloga

uczę się programowania już dobre kilka lat (wzloty i upadki;)) i chciałbym w przyszłości zajmować się Machine Learningiem ewentualnie Data Science. jakie studia pomogą mi osiągnąć ten cel?

chętnie bym usłyszał kilka propozycji bo maturki przede mną i nie wiadomo jak pójdzie

nie boję się matematyki, programowania, algorytmiki natomiast trochę przerażają mnie sieci komputerowe i sprzętówka.

#programowanie #programista15 #sztucznainteligencja #machinelearning #python
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie uczęszczałem na ten kierunek, ale skoro masz już upatrzony jakiś konkretny to wbij na jakieś grupki na fb dla studentów i spytaj o ten konkretny, albo znajdź kogoś na Linkedin, który ukończyl UJ i pracuje w data science i podpytaj
  • Odpowiedz
@jakuzii: Informatyka na UJ (na WMiI), potem na mgr możesz iść na taka specjalizacje. Ogólnie tam jest bardzo mocna grupa ml’owa, jest z kim robić takie projekty/u kogo takie prace dyplomowe.
  • Odpowiedz
@jakuzii: Niestety, zanim skończysz studia zapotrzebowanie na klasycznych data scientistów może bardzo spaść. Już w tej chwili projektów z data science jest niewiele, w porównaniu np. do data engineering. Niewiele firm robi coś swojego, a z rozwojem metod llm i podobnych będzie ich jeszcze mniej. Po co pisać coś od zera, jak wystarczy odpalić na chmurze. Do tego jednak trzeba mieć odpowiednie dane. Dlatego jest taki boom na data engineering.
  • Odpowiedz