Aktywne Wpisy
Naproksen +941
urarthone +678
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.9% (716)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.3% (85)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.1% (234)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.0% (26)
- Złodziej książek z USA 3.8% (98)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.7% (44)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 4.0% (102)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 49.2% (1265)
#pytanie #pytaniedoeksperta #allegro #urzadskarbowy #podatki #zakupy
Komentarz usunięty przez moderatora
@SzukamNlcku: i bardzo dobrze, jechać z januszami
Jeżeli chodzi o podatki i paragony, to możesz napisać bezpośrednio do urzędu skarbowego, najlepiej właściwego dla niego albo zadzwoń/napisz na Telefon Interwencyjny Kas https://www.gov.pl/web/kas/krajowy-telefon-interwencyjny-kas
Przy czym on może korzystać ze zwolnienia z kasy i dlatego nie wystawia paragonów.
A jak masz problem z tym, że gość nie chce przyjąć zwrotu, mimo że jest przedsiębiorcą, to już bardziej w stronę UOKiK albo założenia sprawy
@Racjonalnie-do-przodu: jeśli sprzedawca przekracza pewien dochód (połowa minimalnej miesięcznie) to nie może prowadzić działalności bez jej rejestrowania. To, że ktoś założy firmę, ale dalej sprzedaje poza nią, osiągając przychód większy, łamie prawo tak samo jakby tej firmy nie rejestrował. Zależnie jaki charakter ma działalność, może nie jest płatnikiem VAT,
Komentarz usunięty przez autora
. Miałem kiedyś podobną sytuację z tym że to ja byłem sprzedającym w sensie sprzedałem wagę z jd.com za 50 zł która kupiłem na cebuli za 10 zł. I typ mnie #!$%@? że sprzedaje jako nowe rzeczy bez paragonu. A że jestem elastyczny zgodziłem się na odesłanie towaru i zwrot kasy bo mi na tym aż tak nie zależało. Temat uważałem za zamknięty. A
Komentarz usunięty przez autora
Pewnie łamie prawo, tylko ja pytałem, jakie prawo łamie i czy akurat łamaniem tego prawa zajmują się urzędy skarbowe. Dla mnie, jak ktoś nie przyjmuje zwrotów, to jest sprawa cywilna ew. uokik.
Może tak