Wpis z mikrobloga

pytanie początkującego do wszystkich #mikrokoksy
jak mam obliczyć jakie wartości i cały bilans ma np. plaster smażonego oscypka na szpiku kostnym? Albo żółtko które gotowałem 2h w 63 stopniach?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlek:

ser po smażeniu jest bardziej kaloryczny, do tego zawiera tłuszcz na którym go smażyłem

Jak często tak jesz i smażysz na dużej ilości tłuszczu, to jest faktycznie problem, bo nie wiadomo ile tego tłuszczu zjesz, a ile zostanie na patelni. Najlepsze wyjście to zważyć patelnię z samym tłuszczem przed smażeniem i po. Wtedy wiesz ile go "zniknęło".
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: @wozniak_hubert: a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz- jak mam liczyć np bekon który się wytopił na patelni? Odjąć wagę tłuszczu pozostałego na patelni? A co w przypadku kiełbaski robionej na ognisku? Albo produktów które zostały wysuszone? Np. beef jerky albo suszonej wątroby?
  • Odpowiedz
@mlek:

jak mam liczyć np bekon który się wytopił na patelni? Odjąć wagę tłuszczu pozostałego na patelni? A co w przypadku kiełbaski robionej na ognisku? Albo produktów które zostały wysuszone? Np. beef jerky albo suszonej wątroby?

Trochę trzeba by odjąć, ale zawsze to będzie szacowanie.
  • Odpowiedz