Aktywne Wpisy

new-object +261

Farezowsky +81
Drwal Rębajło zrzucił filmik gościa, który go krytykował. Co najlepsze, krytykował film o tym jak go Netflix próbuje zniszczyć bo "wyraża swoją opinie" ( ͡° ͜ʖ ͡°) I jeszcze przy okazji coś tam gadał na YT a potem jak grzeczny piesek sam poszedł do tego YT xD
#kiszak #bekazludologuff #drwalrebajlo
#kiszak #bekazludologuff #drwalrebajlo
źródło: G6rRWpZWkAA82gh
Pobierz

Gdybym utworzył funkcje: sayHello(message: string, message2?:string) - to tutaj, drugi parametr jest opcjonalny.
W przypadku gdybym napisał: sayHello(message?: string, message2:string), to to w sumie i tak nie zadziała?
Jedyne co mogę, to wpisać jako pierwszy argument: ' ', jeśli nic nie chce? A jak zrobić undefinied na 1 parametrze, a drugi, żeby był argumentem obowiązkowym? #programowanie #typescript #javascript #angular
function name(parameter1=defaultValue1,...) {
// do something
}
Po prostu wpisuje w 1 parametrze = undefinied, a drugi normalnie.
@alllahuuuk: Jeśli chodzi o to Twoje, to wlasnie nie do konca to będzie działało bo:
Jak przypisze 1 parametr jako undefinied, a drugi jako zwykły string, a potem wywołam funkcje, chcąc wpisać wyłącznie wartość do drugiego parametru z myślą, że pierwszy ma undefinied, to i tak mi wysypie błąd, ze
function sayName(params: {firstName?: string; lastName?: string}) {
console.log(params?.firstName)
}
do twojego rozwiazania jeszcze:
function sayName(params: {firstName?: string; lastName?: string} = {})Bo i tak przy wywołaniu funkcji musisz wpisać undefined