Wpis z mikrobloga

@KoninaBeZiomeczka:
1) gatunek ziemniaków - nie każde ziemniaki nadają się na frytki. Ziemniaki dzielą się na typy A/B/C i pośrednie np. AB. Poczytaj w internecie jakie do czego.

2) proces smażenia. Frytki najlepiej smażyć dwa razy, najpierw w niskiej temperaturze, potem w wysokiej. Przyda się termometr. Jeżeli upierasz się przy jednorazowym smażeniu to świetny efekt daje wrzucenie frytek na ZIMNY olej, powolne doprowadzenie do temperatury około 130 st, smażenie ich tak
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@KoninaBeZiomeczka: co co rodzaju ziemniaków to te są także specjalnie dobierane pod względem zawartości skrobii aby jej ilość dobrze wpływała na frytki. Nie pamiętam jednak w którą stronę się je wybierało. Odmiana ma znaczenie, a w sklepie raczej pierwszym na co patrzysz nie jest odmiana, a cena lub po prostu czy są czy nie
  • Odpowiedz
@KoninaBeZiomeczka: no właśnie sęk w tym, że jest pierdyliard odmian i w zależności od ich parametrów nadają się do różnych rzeczy. A, mimo że jesteśmy krajem ziemniakiem płynącym, zazwyczaj kupuje się po prostu 'ziemniaki' ( ͡° ʖ̯ ͡°)
goferek - @KoninaBeZiomeczka: no właśnie sęk w tym, że jest pierdyliard odmian i w za...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@KoninaBeZiomeczka: pracowałem na zmywaku i frytki Perfect się robiło tak że najpierw w chłodnym oleju się je robiło, ostudziły się a dopiero potem w gorącym ale to dużo zabawy

Zobacz że takie frytki ze sklepu da się już "jeść" od razu, to nie są surowe ziemniaki
  • Odpowiedz
@Frollo: kurde chłop całe życie smażył frytki jak leciało i dobrze było a tu się okazuje ze jest cały rytuał nawet do tak wydawać by się mogło prozaicznej rzeczy, dzięki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KoninaBeZiomeczka: 80% to odmiana ziemniaka a reszta to sposób przygotowania. Jak raz miałem od teściowej ziemniaki do frytek to wyszły rewelacyjnie a nawet chipsy zrobiłem i też były idealne.
  • Odpowiedz