Aktywne Wpisy
snorli12 +236
To jest niesamowite jak zmieniła się moda w ciągu 10 lat, jakby 10 lat temu dziewczyny na studiach w szkole tak się ubrały wyglądały by na odmiencow a teraz wszystkie wyglądają jak raper w latach 90 tych xdd Skąd ta moda się wzięła? Z jakiegoś serialu, piosenkarek?
#plodnajulka #logikarozowychpaskow #modadamska #ubrania #studbaza #licbaza #ubrania #pytanie
#plodnajulka #logikarozowychpaskow #modadamska #ubrania #studbaza #licbaza #ubrania #pytanie
Właśnie czytam komcie pod nowym filmem Gonciarza w którym się tłumaczy. A tam się dowiaduję, że 29 latka nadal jest nieświadomym dzieckiem który ma nierozwinięty mózg XD
#gonciarz #grooming #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow #blackpill
#gonciarz #grooming #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow #blackpill
Listopad, mam kolizję z mojej winy. Mam samochód w leasingu wraz z AC. Moja polisa pokrywa kwotę NETTO + 50% VAT-u.
ASO wystawiło fakturę NA MNIE po kontakcie z (zaprzyjaźnionym) moim ubezpieczycielem i leasingodawcą, i powiedziało, że 50% kwoty VAT-u za naprawę powinienem pokryć ja.
Wszystko odbywało się bezgotówkowo, złotówka przeze mnie nie przeszła, myślę sobie; dobra, jakoś przełknę te 50%, nie jest to kosmiczna kwota.
ALE...
Dzisiaj czytam inFakt, piszę ze swoją księgową i się dowiaduje, że ja mam tą kwotę od ubezpieczyciela w PRZYCHÓD wbić. Dlaczego? Przecież tutaj przychód ma od tej naprawy ASO? Ja mam za to płacić podatek?
Jestem na ryczałcie, więc czy to wszystko oznacza, że zapłacę podatek od tej całej naprawy nie odliczając w kosztach prawie nic? A jeśli w ogóle nie zaksięguje tej faktury, to co?
#ubezpieczenia #finanse #podatki #leasing #motoleasing #jdg #firma #ksiegowosc
Na kpir prawdopodobnie więcej byś stracił na tej operacji.
Zaniżyłeś zobowiązanie podatkowe. To samo co niewykazanie faktury przychodowej. Prawdopodobieństwo że Cię dojadą jest zerowe, ale jest.
Na ogólnych jest jeszcze ciekawiej,
http://www.vademecumpodatnika.pl/artykul_narzedziowa,1009,0,16694,kradziez-samochodu-i-wyplata-odszkodowania-przez.html
- 11.150zł (netto + połowa VATu) pokrywa ubezpieczalnia
- 1.150zł płacę ja (druga połowa VATu), ale pomniejszam sobie VAT na koniec okresu rozliczeniowego, więc jest to dla mnie "transparentne"...
Do tego miejsca rozumiem, ale tutaj z racji wypłaty odszkodowania mam PRZYCHÓD xD? W
Przychód (odszkodowanie) - koszty (FV za naprawę, ale tylko w 75%) = dochód, inaczej mówiąc 25% z przyznania odszkodowania to dochód, więc 25% razy 11150 PLN = 2787.5 PLN i od tego podatek zgodnie z tym co wyliczyłeś
Proste, nie? :D To przy okazji się polecamy jak już o podatkach mowa
Nie dość że każdą szkodą jakoby "zmniejszam wartość pojazdu" (finalnie sprzedając go dostanę raczej trochę mniej, niż za auto bez szkody w historii), to jeszcze muszę za to zapłacić podatek xD.
No dobra, a co jeśli wybiorę opcję u swojego leasingodawcy (przeważnie taka jest, za opłatą), że nie chcę pokrywać tej połowy VATu, ogarniajcie sobie sami. Płacę dla leasingu jakiś hajs zgodnie z TPiO, a wszystkie faktury
To wtedy masz naprawę w warsztacie partnerskim, nie koniecznie na oryginałach.
@stojam_obok: Tak. Ochrona zniżek to taki koń trojański towarzystw. Niby spoko
@OptiFinance: bardziej chodzi mi o case, gdzie w autoryzowanym serwisie, sami mi podpowiedzieli że mogę albo zapłacić połowę VATu (którą odzyskam później rozliczając się z US), albo przerzucić to na leasing za opłatą oczywiście.
Wg TOiP nazywa się to (FCA Leasys here):
- Rozliczenie VAT-u w imieniu Leasingobiorcy przy szkodzie częściowe
Pytam, czy taki zabieg powoduje że ta cała "decyzja