Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 163
Sprawa wygląda następująco - byłam z psem na dworze. Zrobił kupę, ja sobie czytam coś na telefonie... A jakaś baba mi stuka w okno, że mnie nagrywa telefonem. Wzięłam sprzątnęłam, bo zawsze sprzątam.
Dzwonię do administracji, mówią, że nie ich sprawa, każą mi dzwonić na straż miejską. Myślę sobie, nie będę wzywać straży do takiej pierdoły jak nagrywanie mojego wizerunku bez mojej zgody... Pójdę wyjaśnię osobiście z tą babą. Dzwonię, pukam. Nie otwiera.
Dzwonię na straż miejską to mi każą z tym iść do sądu xD
Serio? Mam iść do sądu, żeby się kłócić o nagrywanie mnie na osiedlu?
#prawo #sasiedzi
  • 274
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bellazi Najpierw się doedukuj, a potem wypisuj takie pierdy. W Polsce w przestrzeni publicznej każdy może nagrywać każdego i jest to w pełni legalne pod warunkiem, że nie opublikujesz nigdzie jego wizerunku bez jego zgody. Tak samo masz jak nagrywasz Policjantów, też nie możesz publikować ich wizerunku, natomiast samo nagrywanie nie jest zabronione.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Papieszpolak6996: wiesz, że jest coś takiego jak dobra osobiste? Jak bez powodu i bez żadnego kontekstu będziesz nagrywał jakieś osoby, to ewidentnie te dobra będziesz naruszał w postaci prawa do prywatności.
  • Odpowiedz
@bellazi: to już sędzia oceni xd ja się na prawie nie znam, ale.jesli żyjesz w Polsce dłużej niż kilka dni to wiesz że prawo może być różnie interpretowane, więc wypada się doedukowac.

Sam fakt nagrywania Cienie jest całkowicie legalny. Nie chcesz żeby ktoś mógł Cię nagrać - nie wychodz z domu.

Co więcej xd co Ty chcesz w sądzie udowodnić. Skąd wiesz że Cię nagrała? Widziałaś jej telefon od strony
  • Odpowiedz
@bellazi: odklejka czy pierwszy raz na zewnatrz bylas? W swietle prawa kazdy moze Cie nagrywac i stare i mlode baby. Jestes w przestrzeni publicznej, wiec dlaczego nie? Tak, jak jestes na 'swoim osiedlu', to tez przestrzen publiczna.
  • Odpowiedz
@dziara1429: A kwestia ochrony prawa do prywatności w której znajduje się kwestia wizerunku jest taka jak mówiłem, na własny użytek mogę robić sobie z twoimi danymi co tylko mi się podoba, tak długo jak nie używam ich publicznie, nie rozgladzam ich etc.
Na własny użytek mogę sobie robić tyle twoich zdjęć ile chce, tak długo jak oczywiście nie naruszam przy okazji innych praw jak nękanie.
  • Odpowiedz
@bellazi: na starość właśnie będziesz taka stara baba co cię nagrywała. Czyli osoba robiącą z niczego problem. Obie siebie warte babska ( )
  • Odpowiedz
  • 0
@taktoto

@bellazi No to niestety pozostaje emigracja, ale nawet nie wiem za bardzo gdzie ci poradzić, może w Niemczech jest inaczej (tam nawet Street View ma problemy)

Ale co jest inaczej? Nagrywać możesz wszędzie i nie ma restrykcji. Problem zaczyna się, gdy ta osoba udostępni to nagranie bez zamazania twarzy.

Ludzie! Najpierw zaznajomić się trzeba z przepisami, a potem p-------ć głupoty!
  • Odpowiedz