Wpis z mikrobloga

@amath: wystarczy nie wsiadać za kółko pod wpływem, tu akurat popieram, bo na takich idiotów nie było bata. Dostawali zakaz sądowy i jeździli dalej. Teraz po wpadce nie będą mieli czym, a po kieszeni też zaboli.
  • Odpowiedz
a ten przepis to jest złodziejstwo w czystej postaci

@amath:
skąd protesty?
teraz nagle się okazuje że niby wszyscy jeżdzimy trzeźwi, ale tak naprawdę to nie jesteśmy pewni czy nie wydmuchamy ponad 1 promila :D
  • Odpowiedz
a ten przepis to jest złodziejstwo w czystej postaci

@amath: Przepadek narzędzia przestępstwa to złodziejstwo? XD
Ukradzionych pieniędzy czy innych dóbr też złodziejowi nie konfiskować, niech ma po wyjściu z pierdla?
  • Odpowiedz
@stwor: nie, po pierwsze kara powinna być taka sama dla wszystkich, czy jest taka sama kiedy wiesiu jedzie n------y 30 letnim golfem, a pan Jan nową esą z salonu ?

po drugie to jest własność prywatna, o ile nie pochodzi z przestępstwa jest święta, ktoś na to zarobił kupił i jest to jego własność

identyczna kara dla wszystkich, skoro już tak bardzo się sracie żeby zabolało, to nie wiem 20k
  • Odpowiedz
nie, nie jest ponieważ ma realną wartość pieniężną

@amath: kara ma zaboleć a nie być równa w wartości pieniężnej
stąd np. w Findlandii i chyba w Szwajcarii - jest zależna od zawartości portfela karanego

jeżeli będziemy karać mandatem 50zł wszystkich, to celebryci będą sobie jeździć jak chcą i parkować
  • Odpowiedz
@heniek_8: co to za różnica czy jestem bogaty czy biedny ? czy mam 5 samochodów i 3 motocykle czy mam rower ? czy nazywam się Stuhr czy Kowalski ?

to jest moja prywatna własność, na którą uczciwie zarobiłem i nikt nie ma prawa mi jej odbierać.

napisałem 20000 złotych dla przykładu, a nie 50 złotych

jest na prawdę miliard sposobów, na które można to ogarnąć
  • Odpowiedz
@amath:
może być 20000 , ale jak np. lubisz jeździć po pijaku to kupujesz strucla 20 letniego i ci nie zabiorą "prywatnej własności" tylko tico za 3000

potem zresztą odkupisz je na licytacji :)

kara powinna trochę zaboleć, po to żeby zmusić do rozmyślań i do jakiegoś
  • Odpowiedz
@amath: Ale kara jest taka sama. Kogos kogo stac tylko na 20 letniego golfa zaboli tak samo jak kogos kogo stac na Ferrari. Na tej samej zasadzie dzialaja podatki, zamozniejsi przy takim samym procencie placa wiecej (a w praktyce jeszcze trafiaja ich progi podatkowe).

Generalnie kara ma zapobiegać jakiemus zjawisku i po Twoich komentarzach widac, że będzie działała. Poki mozna było placic i jezdzic było ok, ale jak zabiorą to
  • Odpowiedz
@stwor: nie jest taka sama oraz jest kradzieżą własności prywatnej, czysty komunizm

jak zabiorą to ten kogo stać po prostu kupi sobie drugi, ale chociażby weźmie z garażu i nadal będzie jeździł :) a ten którego nie stać nie, ot komusza sprawiedliwość :)
  • Odpowiedz
@amath: A pieniądze nie sa Twoja prywatną własnością, odbieraną gdy płacisz mandat? Zresztą wystarczy nie wsiadać za kółko pod wpływem i już Cie problem nie dotyczy. Bo to co piszesz jest nieco obłudne, z jednej strony wymagasz od prawa skutecznej ochrony własności a z drugiej narzekasz na skuteczną ochronę życia i zdrowia innych ludzi, bo nie będziesz mógł jeździć pijany bez ryzyka kary, którą trudno by Ci było przełknąć.
Możliwe,
  • Odpowiedz
@amath: jak widze takie odpowiedzi to az sie ciesze na to prawo, nie dość, że utemperują idiotów jeżdżących po pijaku, to jeszcze będzie można się pośmiać z libków, którzy myślą, że nie ma nic świętszego od własności xD
  • Odpowiedz