Wpis z mikrobloga

@baton_z_buszu tą drugą wybierz. Ja wybrałam tą pierwszą i żałuję, bo teraz jakby płacę VAT w przyszłym miesiącu, a nie bieżącym xD A wolałabym być na bieżąco ¯_(ツ)_/¯

Metoda kasowa służy głównie do branż, gdzie masz odległe terminy zapłat faktur, np. budowlanka. W tym przypadku to nie ma sensu, bo zapłatę faktury masz pewnie maksymalnie do 14 dnia miesiąca
  • Odpowiedz
@NoMoreTearsJustSmile: ok przekonałeś mnie. W sumie też bym chciał być na bierząco.
To mam dodatkowe pytanie o rachunek bankowy. Przy rejestracji w CEIDG można dodać rachunek i jest napisane coś takiego jak na zdjęciu (że trzeba mieć firmowy rachunek, a myślałem o tym aby nie zakładać firmowego tylko korzystać z osobistego) i próbowałem szukać przepisów na potwierdzenie tego i znalazłem tylko o limicie transakcji 15k że nie można gotówką a
batonzbuszu - @NoMoreTearsJustSmile: ok przekonałeś mnie. W sumie też bym chciał być ...

źródło: comment_16667232796D2VVgsbZCyQQbnd276zIp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@baton_z_buszu: Ja mam memorialowa, mozna użyć jako argument gdy negocjuje 14 dni termin platnosci moich faktur. 30 dni nie wchodzi w gre bo musze zaplacic podatki. A i tak płace kwartalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@baton_z_buszu

a myślałem o tym aby nie zakładać firmowego tylko korzystać z osobistego

Raczej musisz założyć, bo i tak musisz być na białej liście podatników VAT, a lepiej mieć do tego osobne konto. I spokój między służbowymi a prywatnymi pieniędzmi. Wtedy pieniądze za fakturę dostaniesz na firmowe konto, a VAT na konto VATowskie i są fajnie rozdzielone :)
  • Odpowiedz
@NoMoreTearsJustSmile: ok. Teraz się zastanawiam czy jak mam kredyt hipo i miałem UOP to czy jak nagle założę firmowy rachunek w tym samym banku to czy będą się czepiać (bo nie informowałem ich o zmianie źródła dochodu i w sumie nie zamierzam aby sobie problemów nie robić).
  • Odpowiedz