Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym zapytać o poradę.

Jestem FrontEnd Developerem i w naszym projekcie mamy kilku manualnych QA. Przy releasach co 2 tygodnie widzę, że regresja zajmuje dużo czasu i jest dość mocno nudna/powtarzalna.

Jak przekonać testerów manualnych do zaangażowania się w temat testów automatycznych? Albo jak zachęcić kogoś z zewnątrz, z dużą wiedzą w testowaniu automatycznym do pokierowania tym tematem?

Obecnie temat testów automatycznych został ruszony przez junior testera z zacięciem developerskim, po ewaluacji Cypress/Test Cafe/Playwright próbuje w tych dwóch ostatnich (Test Cafe do zwykłych testów z użyciem BrowserStack na CI, Playwright do testów wizualnych/porównywania screenshotów). Brakuje mu jednak kogoś, kto ma doświadczenie i potrafi przygotować odpowiednio strukturę/architekturę rozwiązania, pokieruje.

Wiem, że firma szuka kogoś o tym profilu, ale póki co nie ma za dużego odzewu (może ogłoszenie nie jest za dobrze napisane?). Kilka osób, które się pojawiły mają doświadczenie w automatyzacji przy użyciu technologi dalekich od tego co oferuje Cypress i konkurencja (np. potrafią testować z wykorzystaniem Javy i Selenium, z małą wiedzą o przeglądarce).
Macie jakieś porady?

#testowanieoprogramowania
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

U mnie w robocie też chcą aby ktoś zaczął pisać automaty, ale problem jest w tym, że nie ma na to czasu a już nie wspomnę o tym, że brakuje kogoś doświadczonego w pisaniu automatów. Ostatnio rozmawiałem ze swoim przełożonym i powiedział, że by chciał aby to wszystko zautomatyzować - ja mówię, że też bym chciał, ale nie ma czasu (brakuje ludzi do testów),

@PossessedPriest: Dokładnie taka sama sytuacja jest
  • Odpowiedz
@PossessedPriest:
Jestem w trakcie wdrażania procesu testowego i automatów PW w projekcie. Czasu niestety potrzeba faktycznie sporo, zwłaszcza jak chce się to zrobić utrzymywalne. Mimo wszystko, docelowo, do końca roku zejdziemy z regresją z kilkunastu godzin do kilku minut. Więc zwyczajnie warto.

@nightman: Pytanie, czy np. rozważacie, żeby ktoś wam zrobił jakieś podstawowe automaty z wprowadzeniem dla innych testerów, nie na pełen etat? Szukać możecie miesiącami, jak oferta
  • Odpowiedz