Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym zapytać o poradę.

Jestem FrontEnd Developerem i w naszym projekcie mamy kilku manualnych QA. Przy releasach co 2 tygodnie widzę, że regresja zajmuje dużo czasu i jest dość mocno nudna/powtarzalna.

Jak przekonać testerów manualnych do zaangażowania się w temat testów automatycznych? Albo jak zachęcić kogoś z zewnątrz, z dużą wiedzą w testowaniu automatycznym do pokierowania tym tematem?

Obecnie temat testów automatycznych został ruszony przez junior testera z zacięciem developerskim, po ewaluacji Cypress/Test Cafe/Playwright próbuje w tych dwóch ostatnich (Test Cafe do zwykłych testów z użyciem BrowserStack na CI, Playwright do testów wizualnych/porównywania screenshotów). Brakuje mu jednak kogoś, kto ma doświadczenie i potrafi przygotować odpowiednio strukturę/architekturę rozwiązania, pokieruje.

Wiem, że firma szuka kogoś o tym profilu, ale póki co nie ma za dużego odzewu (może ogłoszenie nie jest za dobrze napisane?). Kilka osób, które się pojawiły mają doświadczenie w automatyzacji przy użyciu technologi dalekich od tego co oferuje Cypress i konkurencja (np. potrafią testować z wykorzystaniem Javy i Selenium, z małą wiedzą o przeglądarce).
Macie jakieś porady?

#testowanieoprogramowania
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nightman:

Nie do końca rozumiem czego od nas oczekujesz ;)
Potrzebujecie doświadczonego testera automatyzującego, więc musicie napisać ładne ogłoszenie z ładną stawką i odpowiednimi benefitami.
Natomiast jak przekonać manuali do testów automatycznych? Cholera wie ;)
Ich musisz spytać. Część testerów kompletnie nie ma zamiaru uczyć się programowania, a część chętnie by do tego usiadło, ale nie wiedzą jak i czy mogą czas w pracy poświęcać na naukę programowania. Więc bez
  • Odpowiedz
@nightman: niech oddelegowany dev zacznie projekt (w jednym toolu na poczatek, dwa różne narzędzia dla laika w automatyzacji to mega ciężka sprawa) potem niech zrobi pare spotkań z testerami gdzie krok za krokiem pokaże co i jak się tworzy, ale jeśli to są pure manualowie to nie obejdzie się bez mentoringu chociażby żeby unikać spaghetti code’u i szerzyć dobre praktyki albo chociaż obsłużyć gita. Polecam dosyć mały scope testow +
  • Odpowiedz
@nightman: Tak jak napisał ktoś wyżej, jak ktoś zna selenium to bez żadnego problemu przejdzie na cypressa

Co do przekonania manuali do pisania automatów - bardzo prosto. Chętnym zmienić nazwę stanowiska na coś-tam-automation i dać wyższe wynagrodzenie. Wtedy chętni się znajdą. Bez takiej zmiany z perspektywy testera wygląda to tak: już teraz ledwo się wyrabiamy, mam jeszcze uczyć się czegoś od początku = nowe obowiązki za ten sam hajs. Nic
  • Odpowiedz
  • 0
@kaaban FrontendDeveloperem, który stara się pomagać QA, miedzy innymi przygotowując początek automatów tak aby chętni mogli podjąć temat. To trochę jednak za mało bo junior QA od automatów jednak wymaga więcej czasu niż mogę poświęcić + przydała by się osoba która będzie cały czas trzymać rękę na pulsie itp.
  • Odpowiedz
@nightman: Szczecin
Hybrid working model
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym z tego co tam widze jest tylko o testcafe ktory nie jest w topce, nie ma co sie dziwic ze nikt sie nie zglasza.

Ja teraz szukam czegos, na justjoin nofluff zaznaczam testing plus remote ewentualnie dorzucam mid i przegladam ogloszenia czy jest tam automatyzacja i jaka technologia, jezeli jest napisane ze firma ma mniej
  • Odpowiedz
@nightman: Ogłoszenie pewnie nie ma zbyt dużego zainteresowania przez:
- brak widełek, wiele osób, zwłaszcza na senior levelu nie popatrzy na takie ogłoszenie, po prostu ofert trochę jest (choć nie wszystkie sensowne) a rozstrzał w ofertach jest 15k-40k więc nie ma sensu się dopytywać o widły w ogłoszeniach które ich nie dają, spędzałbyś pół dnia na mailach z HRami
- dosyć chaotyczne ogłoszenie, to co tak naprawdę jest istotne zostawiliście
  • Odpowiedz
@Pmpa:

Poza tym z tego co tam widze jest tylko o testcafe ktory nie jest w topce, nie ma co sie dziwic ze nikt sie nie zglasza

Możliwe, robiłem ewaluację Cypress, Test Cafe itp. I TestCafe wyszefdł z mojego punktu widzenia najlepiej technicznie (wbodowany nowoczesny JavaScript + Typescript, brak jQuery, mniej hacków dla drag&drop i testów na wielu domenach). Ale rzeczywiście jeśli kogoś się szuka to lepiej celować w popularne
  • Odpowiedz
Hybrid working model

@Pmpa: A, jeszcze dodam że jeśli nie jesteś ze Szczecina to jest to full remote. Mamy w zespole kolesia np. z Portugalii, więc nie ma szans na zmuszanie do pojawiania się w biurze :)
  • Odpowiedz
@nightman: moze i tak jest u was w zespole ale ja widze w ogloszeniu Szczecin hybrid working model i odrazu to zamykam.
A gadales w ogole z tymi manualami? Oni chca sie uczyc automatyzacji?
  • Odpowiedz
@nightman: U mnie w robocie też chcą aby ktoś zaczął pisać automaty, ale problem jest w tym, że nie ma na to czasu a już nie wspomnę o tym, że brakuje kogoś doświadczonego w pisaniu automatów. Ostatnio rozmawiałem ze swoim przełożonym i powiedział, że by chciał aby to wszystko zautomatyzować - ja mówię, że też bym chciał, ale nie ma czasu (brakuje ludzi do testów), no to on wspomniał, że
  • Odpowiedz
@Pmpa: Trochę chcą. Na razie jednak IMHO potrzebny jest ktoś, kto nada temu kształt z perspektywy QA (a nie developera) aby to było jak najbardziej przydatne i możliwe do ogarnięcia/rozwijania przez QA. Chyba brakuje kogoś z doświadczeniem w testowaniu Cypress itp., który to pociągnie. Myślę że wtedy reszta podąży.
  • Odpowiedz
@nightman: Napisz jaką kase oferujecie i jakiego stacku wymagacie. Jak kasa będzie dobra, to nawet ktos stąd przyjdzie i zasetapuje wam projekt. Potem zostanie tylko napisanie testów.
  • Odpowiedz
jakiego stacku wymagacie

@yatech01: Tu sprawa prostsza - Stack to coś w stylu Cypress/Test Cafe/Playwright (znajmość jednego z nich). Tak naprawdę chodzi o zautomatyzowanie nudnej i powtarzalnej pracy QA. Wydaje mi się że powinno to być bliższe powyższym narzędziom niż "tradycyjne" narzędzia oparte o Javę i Selenium.
  • Odpowiedz