Aktywne Wpisy
hodge2 +1
Co uważacie o #bieganie w lecie w mieście bez koszulki? Luz czy wiocha?

Salido +159
Minął 8. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
38 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
38 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
38 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
38 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
źródło: 1-433025-32
Pobierz

Jestem FrontEnd Developerem i w naszym projekcie mamy kilku manualnych QA. Przy releasach co 2 tygodnie widzę, że regresja zajmuje dużo czasu i jest dość mocno nudna/powtarzalna.
Jak przekonać testerów manualnych do zaangażowania się w temat testów automatycznych? Albo jak zachęcić kogoś z zewnątrz, z dużą wiedzą w testowaniu automatycznym do pokierowania tym tematem?
Obecnie temat testów automatycznych został ruszony przez junior testera z zacięciem developerskim, po ewaluacji Cypress/Test Cafe/Playwright próbuje w tych dwóch ostatnich (Test Cafe do zwykłych testów z użyciem BrowserStack na CI, Playwright do testów wizualnych/porównywania screenshotów). Brakuje mu jednak kogoś, kto ma doświadczenie i potrafi przygotować odpowiednio strukturę/architekturę rozwiązania, pokieruje.
Wiem, że firma szuka kogoś o tym profilu, ale póki co nie ma za dużego odzewu (może ogłoszenie nie jest za dobrze napisane?). Kilka osób, które się pojawiły mają doświadczenie w automatyzacji przy użyciu technologi dalekich od tego co oferuje Cypress i konkurencja (np. potrafią testować z wykorzystaniem Javy i Selenium, z małą wiedzą o przeglądarce).
Macie jakieś porady?
#testowanieoprogramowania
Nie do końca rozumiem czego od nas oczekujesz ;)
Potrzebujecie doświadczonego testera automatyzującego, więc musicie napisać ładne ogłoszenie z ładną stawką i odpowiednimi benefitami.
Natomiast jak przekonać manuali do testów automatycznych? Cholera wie ;)
Ich musisz spytać. Część testerów kompletnie nie ma zamiaru uczyć się programowania, a część chętnie by do tego usiadło, ale nie wiedzą jak i czy mogą czas w pracy poświęcać na naukę programowania. Więc bez
Pytanie, czy z twojej perspektywy jest napisane tak, że nie odrzuca i przekazuje to co napisałem powyżej, czy mam naciskać na jego zmianę?
Co do przekonania manuali do pisania automatów - bardzo prosto. Chętnym zmienić nazwę stanowiska na coś-tam-automation i dać wyższe wynagrodzenie. Wtedy chętni się znajdą. Bez takiej zmiany z perspektywy testera wygląda to tak: już teraz ledwo się wyrabiamy, mam jeszcze uczyć się czegoś od początku = nowe obowiązki za ten sam hajs. Nic
Hybrid working model
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym z tego co tam widze jest tylko o testcafe ktory nie jest w topce, nie ma co sie dziwic ze nikt sie nie zglasza.
Ja teraz szukam czegos, na justjoin nofluff zaznaczam testing plus remote ewentualnie dorzucam mid i przegladam ogloszenia czy jest tam automatyzacja i jaka technologia, jezeli jest napisane ze firma ma mniej
Możliwe, robiłem ewaluację Cypress, Test Cafe itp. I TestCafe wyszefdł z mojego punktu widzenia najlepiej technicznie (wbodowany nowoczesny JavaScript + Typescript, brak jQuery, mniej hacków dla drag&drop i testów na wielu domenach). Ale rzeczywiście jeśli kogoś się szuka to lepiej celować w popularne
@Pmpa: A, jeszcze dodam że jeśli nie jesteś ze Szczecina to jest to full remote. Mamy w zespole kolesia np. z Portugalii, więc nie ma szans na zmuszanie do pojawiania się w biurze :)
A gadales w ogole z tymi manualami? Oni chca sie uczyc automatyzacji?
@yatech01: Tu sprawa prostsza - Stack to coś w stylu Cypress/Test Cafe/Playwright (znajmość jednego z nich). Tak naprawdę chodzi o zautomatyzowanie nudnej i powtarzalnej pracy QA. Wydaje mi się że powinno to być bliższe powyższym narzędziom niż "tradycyjne" narzędzia oparte o Javę i Selenium.