Wpis z mikrobloga

@inko-gnito: aktualnie opłaca się trzymać kredyt jak najdłużej, już oferty lokat mają wyższy procent niż kredyt. Miałem spłacić w przyszłym roku, ale nie opłaca się. Teraz zarabiam dwa razy tyle co wtedy gdy brałem kredyt.
@inko-gnito: Dobrze cię już wyjaśnili...
Dodam jeszcze od siebie to, co nie padło - niezależnie od tego czy planujesz spłacić hipotekę w 5, 10 czy 15 lat to zawsze opłaca się wziąć najdłuższy możliwy okres kredytowania, bo jak się spłaci szybciej zgodnie z własnym harmonogramem to nie ma różnicy w odsetkach z tego tytułu że oryginalny harmonogram był wydłużony jak się zaciągnie kredyt z darmowymi nadpłatami (a takie są łatwo dostępne,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Nie wiem, czy wiesz, ale to że splaciles hipotekę w 5 lat, oznacza że bez hipoteki byś miał to samo w 3-4 lata. Zawsze miałeś łeb do interesów?

@inko-gnito:
Opcja 1: Od 5 lat mieszkasz w wymarzonym mieszkaniu i po tych 5 latach spłacasz hipotekę
Opcja 2: Przed 4 lata mieszkasz z rodzicami, pod mostem lub bulisz 1.5k na wynajem i próbujesz coś odłożyć, w międzyczasie ceny mieszkań szybują w górę,
kredyty hipoteczne w Polsce zaciągane są na średnio 26 lat, a średni czas ich spłaty to 13 lat, więc jak najbardziej spora część ludzi spłaca je znacznie szybciej, np. w 5 lat

@kjeller: ale wiesz o tym że ten średni czas jest błędny? i w sumie nie wiele mówi?

Patrz, ja refinansowałem kredy na stałe stopy do innego banku bo bardziej mi się opłacało, wziąłem kredyt nowy spłacając stary po niespełna
@inko-gnito: najlepsze zawsze sa projekcje ludzi, ktorzy w tych pieknych czasach prosperity, absolutnie NIGDY nie zakladaja, ze np. moze sie panstwo wywalic, albo globalna gospodarka. Albo bedac kułakiem z IT, uprawiajac sport, uszkodzic sobie reke i miec 50zl chorobowego, a klient kopnie w dupala.
No, ale klasyk mowi -> w zlych czasach ludzie boja sie wydac 1000zl na komputer, ale w dobrych czasach przekrzykuja sie, ze lepiej miec milion kredytu niz