Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 717
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qubas89: DRUGIEGO. Tak jak my się uczyliśmy Niemieckiego albo Francuskiego, pewnie w niektórych szkołach Rosyjskiego.

A po co mi Rosyjski na Azję? To już lepiej Chińskiego się uczyć, bo Rosyjskiego to ktoś z naszego kręgu się nauczy w parę miesięcy, bo to język bardzo podobny.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@fajny_koles:

niech ich uczą angielskiego a nie zapychają głowy nikomu niepotrzebnym polskim, jak będą znały angielski to w Polsce też się dogadają z kim trzeba

A Ty myślałeś o nauce polskiego? xD
  • Odpowiedz
@qubas89: Jest wiele zawodów, gdzie język polskim może się przydać Ukraińcowi. Z racji, że jestem z wykształcenia historykiem to zwrócę na tą kwestię uwagę. Np. ukraiński historyk znający język polski będzie mógł korzystać z źródeł/prac po polsku. Przy badaniu niektórych zagadnień/okresów jest to przecież niezbędne, żeby korzystać ze źródeł w innym niż "swój" języku.

Na myśl przychodzi mi również pełno innych stanowisk, gdzie znajomość języka może się przydać. Nie tylko
  • Odpowiedz
@qubas89: ale jak mieszkasz na Ukrainie, to właśnie Polska jest twoim dużym partnerem gospodarczym i pewnie z uwagi na bliskość będzie łatwo tam prowadzić biznes/emigrować.

Czy bardziej warto się uczyć innych języków typu Niemiecki? Nie wiem, to każdy musi sam wybrać. Ale fajnie że mają możliwość nauki Polskiego. Ty masz problem z tym że dają im taką możliwość czy że młodzi ludzie tego chcą i to wybierają?
  • Odpowiedz
  • 3
@qubas89 Wbrew pozorom dla nich Polska jest ciekawym kierunkiem emigracji, więc może im się przydać w przyszłości. Też na świecie sporo osób mówi po Polsku, bo wielu naszych rodaków wyjechało za granicę.
  • Odpowiedz
@qubas89:

tylko niemiecki czy hiszpański a nawet rosyjski w życiu bardziej się przyda niż polski.

Znam rosyjski w takim stopniu że mogę się z ukrami/ruskimi dogadać i tak szczerze to może z dwa razy w życiu mi się ta znajomość przydała. Dla polaka ważniejszy jest angielski i niemiecki bo emigrujemy na zachód. Ukraińcy też emigrują na zachód więc to nic dziwnego że uczą się polskiego. Na wuj im ruski skoro
  • Odpowiedz
@qubas89: Dla Ukraińców Polska to jak dla nas Niemcy. Gdybyśmy mieli jakąś politykę zagraniczną i jakieś środki, to dało się to już dawno wykorzystać posyłając nauczycieli j. polskiego na zachodnią Ukrainę do pracy. 6 lat temu w jednym z miast zachodniej Ukrainy w szkołach rodzice zrobili referendum w sprawie drugiego języka obcego (po angielskim) i ponad 90% głosowało za polskim (bo potem wyślą dzieci na studia do PL i może
  • Odpowiedz
Dla Ukraińców Polska to jak dla nas Niemcy. Gdybyśmy mieli jakąś politykę zagraniczną i jakieś środki, to dało się to już dawno wykorzystać posyłając nauczycieli j. polskiego na zachodnią Ukrainę do pracy. 6 lat temu w jednym z miast zachodniej Ukrainy w szkołach rodzice zrobili referendum w sprawie drugiego języka obcego (po angielskim) i ponad 90% głosowało za polskim (bo potem wyślą dzieci na studia do PL i może tam już zostaną).
  • Odpowiedz