Wpis z mikrobloga

Ile cukru trzeba dodać do gotowego wytrawnego wina, żeby uzyskać wino pół-słodkie? Czy jest jakaś tabela wskazująca jakie BLG powinno mieć wino?

Mam wino z malin, które stoi już ponad rok czasu ale wytrawne nie bardzo mi podchodzi a nie chciałbym go przesłodzić.

#wino #winiarstwo
#winodomowejroboty
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@actind: 10 sekund w google: wina wytrawne mają zawartość cukru poniżej 4 g/l, półwytrawne do 12 g/l, półsłodkie do 45 g/l, a słodkie powyżej tej normy.
  • Odpowiedz
@actind: Jak robiłeś na mocnych drożdżach i ich nie ubiłes to fermentacja może ruszyć.
Ja bym dosladzal ksylitolem i sprawdzał organoleptycznie
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz: a polecasz jakieś grzybki, które łatwo startują ale nie mają aż tak wysokiej tolerancji na alko? Tutaj mnie zaniepokoiłeś, bo postawiłem na tych drożdżach już kilka nastawów, które czekają na ewentualne dosłodzenie, nie chcę robić bardzo mocnego wina, ale też wolałbym nie używać piro do zatrzymania fermentacji...
Ksylitol też mi nie bardzo pasuje.
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz: dzięki wielkie za rady i polecone drożdże - na pewno skorzystam, o dziwo są tańsze niż te browinu :D

A co do dosładzania, to "instynktownie" prowadzę proces właśnie w taki sposób jaki opisałeś, nie śpieszy mi się z niczym. To chyba jedyna zaleta tego, że nie robię nastawów u siebie w mieszkaniu tylko u rodziców, jak ich odwiedzam raz w miesiącu to często jest tak, że brakuje czasu żeby
  • Odpowiedz