Aktywne Wpisy
GrzegorzPpoz +159
#!$%@? rzygam już tym portalem. Od kilku tygodni całe gorące permanentnie #!$%@? waleniem konia do rozliczeń pisowców albo podniecaniem się najpierw chadem kotłownią, a teraz tuskiem. To już nie jest portal ze śmiesznymi obrazkami tylko czysty propagandowy ściek. Dosłownie nie ma się nawet do czego uśmiechnąć na tej smutnej jak #!$%@? stronie. Serio wam się jeszcze nie przejadło czytanie kolejnego wpisu zaczynającego się od "gdyby nie tusk to błe błe błe węgry
adi0 +1019
Mam wino z malin, które stoi już ponad rok czasu ale wytrawne nie bardzo mi podchodzi a nie chciałbym go przesłodzić.
#wino #winiarstwo
#winodomowejroboty
Ja bym dosladzal ksylitolem i sprawdzał organoleptycznie
Kiedyś robiłem na bayanusach, ale za każdym dosłodzeniem pochłaniały cały cukier jak szalone i w rezultacie wychodziło mi wino 18-20%
@actind: Powodzenia. One ciągną bez przeszkód do 17%.
@actind: Nie patrz na samo blg, bo mierząc wino masz duże przekłamania. Jeśli masz wino 13% i cukromierz pokazuje 0blg, to w rzeczywistości masz 3,8blg a to już mocno półsłodkie. Możesz kombinować z obliczaniem poprawki na alkohol - % x 0,1974 (wartość stała) + 1,3 (wartość stała) = X
Ksylitol też mi nie bardzo pasuje.
@actind: Wszystkie z Centrum Fermentacji.
@actind:
Table wine
UCLM S325
To też nie jest tak, że one magicznie staną po osiągnięciu założonego poziomu, ale są trochę bardziej przewidywalne.
@actind: To dobrze, bo piro nie zabija drożdży wbrew obiegowemu poglądowi ( ͡° ͜ʖ ͡°
A co do dosładzania, to "instynktownie" prowadzę proces właśnie w taki sposób jaki opisałeś, nie śpieszy mi się z niczym. To chyba jedyna zaleta tego, że nie robię nastawów u siebie w mieszkaniu tylko u rodziców, jak ich odwiedzam raz w miesiącu to często jest tak, że brakuje czasu żeby cokolwiek