Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rhqq: Doceniam merytoryczną dyskusję na ciekawe tematy ludzi, którzy mają swoje argumenty, ale wzajemnie się nie zgadzają. Nawet jeśli reprezentują skrajnie przeciwne bieguny.
W takiej dyskusji nie powinno być wyzywania od biedy umysłowej itp. Wiem, że taka forma w necie się przyjęła, ale zachęcam, żebyś w ten sposób z nikim nie rozmawiał. Zgodzisz się, że da się rozmawiać bez tego?
  • Odpowiedz
@mathmed: wspieranie i propagowanie piractwa narzędzi, które usprawniają/przyspieszają procesy produkcyjne było, jest i będzie biedą umysłową. sam podałes argument moralny, to może zrozumiesz. jeśli ty masz zysk (a czas to też zysk), to osiągasz tą korzyść ich kosztem.

inny przykład. jazda bez biletu. zyskujesz czas. nie stać cię, to nie jeździj autobusem/tramwajem. to jest dokładnie to samo.
  • Odpowiedz
@rhqq: A adblocka pewnie używasz i tutaj nie widzisz rozdźwięku (żeby nie nazwać tego gorzej...) z tym co wyżej pisałeś?
Nie mogę nie przyznać racji Twoim argumentom. Rozumiem, że masz swoją logikę i ma ona swój porządek, masz swoje zasady. To wszystko jest bardzo pozytywne. W takich ramach można funkcjonować, ale świat wokół jest pełen "szarej strefy z pogranicza prawa i bezprawia".
Z autobusem to znów nie to, bo paliwo
  • Odpowiedz
@mathmed: adblock czy paywalle nie mają nic do rzeczy. dostęp do wiedzy powinien być zawsze nieograniczony, darmowy i dostępny. z rozrywką mam wszystko gdzieś. mówimy tylko i wyłącznie o narzędziach. i nie, argument z autobusem nie jest nietrafiony, bo autobus jeździ tak czy siak, a wpływ twojej masy na zużycie paliwa/prądu jest pomijalny. w przypadku geodostępności - przeczytaj może chociaż raz warunki licencji. dostaniesz zwrot jeśli w trakcie subskrybcji twój
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rhqq:

dostaniesz zwrot jeśli w trakcie subskrybcji twój kraj przestanie być wspierany. a w przypadku przeciążenia serwerów

Dbasz, żeby zapłacić korporacji za czas zyskany. A co z czasem, który tracisz na naukę narzędzia, które nagle przestaje być
  • Odpowiedz
@mathmed: przeczytaj sam co napisałes. przeginasz w drugą stronę i skupiasz się na detalach, odchodzisz od meritum. nikt cię nie zmusza to zakupu licencji/oprogramowania. są alternatywy. kupujesz oprogramowanie zdając sobie sprawę, że mozesz stracić do niego dostęp - i jest to wyraźnie napisane w licencji na którą się zgadzasz, dobrowolnie. dodatkowo przeginasz w kontekście czasu straconego. 99% softu cad/cam jest niemalże identyczna w zasadzie działania, czy to autodesk czy catia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
: @rhqq: Przepraszam, miałem pacjentów do zbadania. Uważnie czytam co piszesz. Ty sądzisz, że dostęp do wiedzy powinien być (Twoim zdaniem) nieograniczony i Adblock i paywall nie mają nic do rzeczy. Zgadzam się.
A co jeśli ja sądzę, że dostęp do narzędzi powinien być nieograniczony? Dlaczego moje spojrzenie to "nobody f. cares"? Traktuj innych i siebie tą samą miarą.
  • Odpowiedz