Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@firyt: serio? Przecież to jest program działający w oparciu o chmurę, da się w ogóle inaczej?
Ale ok, sprawdzam, widzę jedynie programiki "Fusion 360 client downloader" - nazwa szczerze mówiąc brzmi jak gwarancja zapoznania się z najnowszymi dokonaniami najlepszych hakerów ze wschodu. To działa?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mathmed: czy ty namawiasz do piractwa pomimo tego że jest wersja darmowa, legalna, która działa? dude, to nie lata 90.
  • Odpowiedz
@rhqq: Jeśli coś jest darmowe, to Ty jesteś towarem. Nie uważam, żeby zastąpienie licencji dożywotniej subskrypcją w większości dopracowanych produktów było świetnym rozwiązaniem. Powodzenia po wyłączeniu serwerów. A to może się zdarzyć, bo...

1. Jesteś po złej stronie granicy.
2. Wyłączyli, bo produkt jest niedostępny w Twoim kraju.
3. Serwery są przeciążone
4. Jesteś offline nie z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mathmed: bla bla bla. freecad. korzystanie z dostępnych legalnie narzędzi to podstawa każdego hobby. nie jesteś towarem korzystając z tego. oni po prostu nie są głupi. wiedzą, że każdy będzie to piracić prywatnie i tak i tak. i z tego nie będą mieć pieniędzy i tak. udostępniając najlepsza wersję darmowa gwarantują sobie, że jak założysz własny workshop to będziesz chciał z nich korzystać komercyjne. nie dorabiaj filozofii. darmowa wersja w
  • Odpowiedz
właśnie aktywowałem roczną personal o działa

@rhqq: też działa, jednak byłem ślepy, dzięki :)

w sumie to dziwię ci sie, że nawet szukasz po polskich zasobach. z reguły tam nic nie ma xÐ

@rhqq: wiesz, może to kwestia bezmyślnego klikania "bo pisało, żeby kliknąć", ale tak właśnie było: przy próbie uruchomienia F360 dostałem komunikat, że licencja zdechła i o tu mam kliknąć, żeby odnowić. Kliknąłem i dostałem komunikat,
  • Odpowiedz
@mathmed: na pewno nie nauczyły mnie piractwa gościu. jak cie nie stać na hobby jakieś to przykro mi. a jak masz biedę umysłową, to tym bardziej mi przykro. istnieją darmowe i wystarczająco dobre alternatywy dla hobbystów. ale jeśli nie umiesz nawet chwili poszukać "outside of the box" to może zwyczajnie się za to nie zabieraj.
  • Odpowiedz
@rhqq: Ty jesteś ofensywny i niegrzeczny, jeśli brakuje Ci argumentów to najlepiej pozostań na rozmowie z najbliższymi. Ale pewnie w stosunku do nich brak Ci odwagi na butę. Na chama szkoda prądu, ale spróbuję. Żyjesz w paradygmacie stabilnego świata, nie winię Cię za to - całe życie taki się wydawał.

Chodzi tylko i wyłącznie o modele biznesowe oparte o działający internet i możliwość natychmiastowego zabrania użytkownikom dostępu do usług. To
  • Odpowiedz
@mathmed: misiu, pracuję w IT/IT security od ponad dekady. Open source pełną mordą prawie dwie. Doskonale zdaję sobie sprawę z działania modeli online/subskrybcyjnych. i... IDGAF co sobie sądzisz, ale namawianie do piractwa tylko świadczy o biedzie umysłowej. "moga mi wyłączyć coś co dają za darmo, to to ukradnę". Ponownie, jeśli nie stać cie na hobby to co, ukradniesz samochód rajdowy? Albo komuś konto do OpenAI? Goście robią dobrą robotę a
  • Odpowiedz
@rhqq: Masz rację, Freecad jest świetny. Sam używam, nie potrzebuję niczego innego. Nigdy nie zacząłem używać Fusion 360, bo nie popieram polityki firmy, która go stworzyła. Wielu youtuberów, których oglądam narzekało na zmiany jakie zostały w pewnym momencie wprowadzone (załączam przykład). Mogli to zrobić zgodnie z prawem, bo przecież licencja była tworzona przez cały dział prawny firmy, ale czy takie zmiany były moralnie poprawne?
Moim zdaniem nie doceniasz asymetrycznej relacji
mathmed - @rhqq: Masz rację, Freecad jest świetny. Sam używam, nie potrzebuję niczego...
  • Odpowiedz
@mathmed: im więcej osób używa freecada, tym lepszy on będzie. proste. tak działa opensource. a... prywatna firma ma prawo robić co chce z swoim własnym kodem. handluj z tym. mają do tego prawo. i nie, nie mają żadnego moralnego obowiązku dostarczania czegokolwiek. widzę dali dłoń to chcesz rękę. a jeśli się łudzisz, że coś będzie za darmo, to tylko sobie krzywdę robisz. a w przypadku narzędzi (zaznaczam: narzędzi) do pracy/hobby
  • Odpowiedz