Wpis z mikrobloga

teraz pierwszenstwo, że jakieś przepisy sie zmieniły...

@Davy27: tak to jest, jak kierowcy dostają prawo jazdy w chipsach. Przepisy się nie zmieniły, zawsze był bubel w postaci pierwszeństwa rowerzysty, ale na przejeździe, a nie przed. A jakiś gówno portal nakręcił aferę i masz tego skutki. A że nie zna przepisów dotyczących strefy ruchu, to cóż, chipsy z promocji ¯\_(ツ)_/¯
@Nie_znany: a jeżeli nie byłoby tu strefy ruchu to kto ma pierwszeństwo w świetle tego ustępowania „przed przejazdem” bo na moje to samochód przecina drogę dla rowerów wiec powinien ustąpić niezależnie czy rower jest na czy przed przejściem
a jeżeli nie byłoby tu strefy ruchu to kto ma pierwszeństwo

@TypowyXD: Bez zmian. Strefy ruchu organizuje się na terenach dróg niepublicznych, na których zarządca (właściciel) tego terenu, chce aby obowiązywały w pełni przepisy PoRD. Natomiast ten znak nie jest w żaden sposób obowiązkowy.

Bez tego znaku to cały czas byłby wyjazd na drogę publiczną z jakiegoś obiektu przydrożnego, posesji, parkingu (nie wiem dokładnie co to za miejsce) i cały czas
@Davy27: spodziewajmy się masy idiotów na drogach właśnie z takim podejściem. W zeszłym tygodniu teść usłyszał o tej "zmianie" w lokalnym radiu i zadowolony mi oznajmił, że teraz jak wyjeżdża i wjeżdża do siebie pod chatę to nie musi ustępować rowerzystom.
Ale tutaj nie ma oznaczenia odnośnie przejazdu dla rowerzystów/przejścia dla pieszych

@Poemat: Nie ma to znaczenia, bo to jest włączanie się do ruchu. Zauważ, że nie ma też znaku "ustąp" przed tą drogą, co nie oznacza przecież, że wyjeżdżający z tego miejsca ma pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi tą drogą z lewej strony.

To jest taka sama sytuacja jak wyjazd z własnego podwórka - włączanie się do ruchu, a to równa się