Wpis z mikrobloga

Może głupie pytanie, ale czy da się znaleźć pracę jako programista, ale bez frontendu? Próbowałem się uczyć html i css, ale jakoś mi nie leżą, nie czuję tego kompletnie i nie sprawia mi to przyjemności. Uczyłem się z youtube podstaw Pythona, a na studiach miałem C++ i mi się podobało. Czy na każdym stanowisku jednak trzeba umieć html i css i nie ma innej opcji i trzeba się zmusić i nauczyć? A jeśli nie trzeba to jakie języki są najlepsze do których frontendu nie potrzeba?
#programista15k #programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matfju: Można, nikt tego nie broni. Polska jest dość dziwnym krajem, gdzie webdevelopment to 90% ofert (Instytut Danych Statystycznych z Pupy), ale na pewno inne oferty też bez większych problemów się znajdą.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Matfju: chyba żartujesz że to jakiś problem. Backend Engineer, Data Engineer, QA Engineer, Mobile, GameDev. Tego jest mnóstwo.
  • Odpowiedz
Czy na każdym stanowisku jednak trzeba umieć html i css i nie ma innej opcji i trzeba się zmusić i nauczyć?

@Matfju: nie, można klepać same backendy bez znajomości technologi webowych (choć nawet najmniejsze obycie jest wskazane). Backendowców trzeba bardzo dużo i ich stosunek w porównaniu co do frontendowców rośnie drastycznie przy dużych systemach. Jak rekrutujesz się do małych firm lub nowych projektów to faktycznie to może tak wyglądać, że
  • Odpowiedz
@Matfju: jeszcze spróbuję to zwizualizować. Załóżmy, że piszesz klon messangera. Zrobienie prostej wersji obsługującej kilka tysięcy użytkowników to bardzo prosta rzeczy na backendzie, frontend na pewno będzie bardziej skomplikowany, bo ma fajnie wyglądać. Zupełnie inaczej to wygląda jak twoją skalą są miliardy użytkowników jak w przypadku facebooka: teoretycznie możesz zastosować ten same frontend, ale cuda, które dzieją się po stronie backendu można porównać do procesu budowy drewnianej szopy vs. wieżowca.
  • Odpowiedz
Hej, tu backend dev. 18 lat doświadczenia.

Oferty na czystych backendowców istnieją i jest ich wiele, ale mam wrażenie, że jest ogromna niechęć do przyjmowania juniorów. Od 8 lat nie pracowałem z juniorem w żadnym projekcie, a kilka ich już było.

Z jednej strony, to zrozumiałe. Aby być dobrym w backendzie, musisz czuć rdms, nosql, deploymenty, update, chmury, linux, systemy rozproszone, kolejki i maintainability. We froncie co najwyżej zepsujesz kolor guzika na stronie (takie
  • Odpowiedz