Wpis z mikrobloga

Czemu ludzie w tym kraju tak chętnie inwestują w nieruchomości. Przecież jakbyście postawili 10 lat temu longa na polski WIG20 to bylibyście teraz ok 44% w plecy plus inflacja.

#nieruchomosci #gielda #inwestycje
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: inwestycja w nieruchomości wygląda tak: większość ludzi jest na granicy wkładu własnego na nieruchomość, reszta na kredyt => mieszkanie do wynajęcia

No wybitna inwestycja, a później szukają frajerów, którzy im sfinansują kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@francoisinho: Trochę tak jest. Wakacje kredytowe objęły zaledwie połowę kredytów hipotecznych. Dużo osób mówi tu, że ludzie to debile i pewnie to trochę prawda, ale sporo zakupów w ostatnich latach to były kolejne mieszkania, na które po prostu nie można wziąć teraz wakacji.
  • Odpowiedz
@francoisinho: Ceny nieruchomości rosły i często za 50 k wkładu i 200 k kredytu kupili mieszkanie ktore teraz jest warte ponad pół bańki. A do tego wynajmujacy pospłacał mu troche kredyt. Ryzyko duże ale i zyski były ogromne
  • Odpowiedz
@Polak_1991: wiesz kiedy był największy popyt na mieszkania w ostatniej dekadzie? Gdy stopy procentowe zniesiono na 0.1%. Wówczas za 50k wkładu i 200k kredytu nie kupiłbyś w większości dużych miast nawet kawalerki.
  • Odpowiedz
@poison101: a czemu tak mało ?

na mieszkaniu, które kupiłem w 2015 w 2019 zarobiłem 70%
na mieszkaniu, które kupiłem w 2019 w 2022 zarobiłem 50%

Bardzo się cieszę, że sprzedałem parę miesiącu temu, teraz bym nie opchnął ;)
Stałe stópki na nowy kredyt zrobiłem w grudniu :D
  • Odpowiedz
@mickpl o kurde. Wiedziałem, że jest źle, ale nie że aż tak źle. W tym samym czasie S&P500 urósł o prawie 60%. Dodajmy do tego, że USD/PLN urosło w tym czasie i ponad 30%.

Edit: patrzyłem na ostatnie 5 lat. Aż się boje spojrzeć na 10
  • Odpowiedz