Wpis z mikrobloga

Tyle dzisiaj mówi się o programowaniu, a ja w ogóle się na tym nie znam ani niczego nigdy nie zaprogramowałem.

Mam czas wolny więc chciałbym trochę poduczyć się programować w jakimś znanym języku programowania.

Jestem dobry z matematyki, bardzo słaby z fizyki, będę robił magisterkę z FiR. Moglibyście polecić mi język programowania i jakąś książkę czy kurs żeby się poduczyć? Ile przeciętnie czasu zajmuje nauka przeciętnie trudnego języka programowania do poziomu...przeciętnego?

#programowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Glimpse0fTheFuture: Zdecydowanie python. nawet na FiR może Ci się przydać, czy to do analizy danych / statystyki, czy też do grzebania po excelu w openpyxl. Są rzeczy które wygodniej zrobić w rozsądnym języku, zamiast grzebać po skoroszycie i vba.
  • Odpowiedz
  • 1
Nie polecam Pythona. Ludzie powiadają, że jeśli ktoś bierze Pythona jako pierwszy język programowania to będzie też ich ostatni bo się zniechęca. Większość obrońców Pythona kontrastuje go do C++ pomijając to, że jest wiele innych łatwych języków takich jak Java, C# pozbawionych dziwacznej składni i wydajniejszych.

@aloucie Wszystko co piszesz da się zrobić w wymienionych przeze mnie językach
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KAW0: Ja jestem programistą dżawy w wersji bez skrypt, więc wiem ʕʔ A moim pierwszym językiem był C++. Nie zmienia to faktu, że polecam pythona, nie jako pierwszy dla programisty, ale pierwszy dla kolesia na FiR.
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: Myślę, że najlepszym do poznania podstaw programowania dla chłopa po FiR będzie Visual Basic for Applications (VBA). Niby proste dziadostwo, ale dla kogoś, kto ma pierwszy raz do czynienia z programowaniem wydaje się okej. Składnia prosta i przejrzysta. Język bardzo przydatny do automatyzowania monotonnej klepaniny w excelu, czyli w sam raz dla księgowego. Co do pythona, to nie polecam na pierwszy raz, bo nie będziesz mieć zbytnio pomysłu jak
  • Odpowiedz