Mireczki, doradziłby ktoś czy lepiej się wybrać do ortopedy czy do fizjoterapeuty?
Jakiś czas temu na dłuższym dystansie #rower #szosa zaczęło mnie n---------ć kolano po zewnętrznej stronie poniżej środka. Jak odpuszczę rower na pare dni to luz, mogę chodzić / biegać ale jak się przejadę rowerem to gdzieś po 10 km zaczyna od nowa boleć.
Na codzień #emigracja i chce się wybrać prywatnie w PL i nie wiem czy lepszy ortopeda czy fizjo bo wcześniej nie miałem takich problemów.
@AbaddonLincoln: Okurde, o tym bym nie pomyślał. A taki fitter jest w stanie pomoc jeśli nie zobaczy mojego rowera? Bo rower zostaje w #szkocja ( ͡°ʖ̯͡°)
@Buntro: mnie w tym miejscu bolało na ultramaratonie. Przyczyna była torebka na górnej rurze przez którą nieświadomie jechałem okrakiem. Gdy zwróciłem na to uwagę i zacząłem obcierac noga o jej rzepy ból minął od razu. Może bloki masz źle ustawione?
@Buntro: zdarza się, że mam taki sam ból ale po ok 70km ale i też przy bieganiu ok 5km. Byłem u jednego ortopedy to dał skierowania na usg, rtg, rezonans i nie powiedział co to moze byc. Udałem się do innego orto który zajmuje się urazami sportowymi to powiedział że jest to tzw kolano biegacza, czyli słabo rozciągnięte pasmo biodrowo-piszczelowy. Spróbuj przed wyjściem ale i nie tylko wziąć roller (ew.
@Buntro Pooglądaj filmy na yt na temat rozciągania pasma biodrowo piszczelowego + sprawdź ustawienie siodełka, wysokość/przód tyl/pochylenie. Mi pomagało rolowanie i rozciąganie w sensie że ból pojawiał się po trochę dłuższym dystansie ale 2tyg przerwy od jazdy i brak ćwiczeń i ból powrócił już po 5km
@Buntro: daj kolanom ze 2 tygodnie odpoczynku. W tym czasie poogladaj na YT veloart i skleprowerowy_pl. Najpierw w temacie ustawien siodla, potem jeszcze raz odnosnie calego fittingu, zeby zrozumiec i wiedziec na co patrzec. Ustaw idealnie siodlo (nie boli, nei zsuwasz sie, nie poprawiasz sie, nie bola kolana z przodu i z tylu, zeby byc pewnym trzeba zrobic ze 20-40km) i zacznij obserwowac kolana i stopy. Czy pracuja symetrycznie? Czy
@Buntro: jak masz kasę to zrób sobie rezonans kolana i po opisie będziesz wiedział czy to coś z kolanem czy coś z ustawieniem roweru. Bez tego to trochę zgadywanka
Jakiś czas temu na dłuższym dystansie #rower #szosa zaczęło mnie n---------ć kolano po zewnętrznej stronie poniżej środka. Jak odpuszczę rower na pare dni to luz, mogę chodzić / biegać ale jak się przejadę rowerem to gdzieś po 10 km zaczyna od nowa boleć.
Na codzień #emigracja i chce się wybrać prywatnie w PL i nie wiem czy lepszy ortopeda czy fizjo bo wcześniej nie miałem takich problemów.
#kiciochpyta #sport #ortopedia #medycyna #fizjoterapia
Byłem u jednego ortopedy to dał skierowania na usg, rtg, rezonans i nie powiedział co to moze byc. Udałem się do innego orto który zajmuje się urazami sportowymi to powiedział że jest to tzw kolano biegacza, czyli słabo rozciągnięte pasmo biodrowo-piszczelowy.
Spróbuj przed wyjściem ale i nie tylko wziąć roller (ew.