Wpis z mikrobloga

@LittleOpa: To jest efekt Veblena w polskiej wersji (wzrost popytu na dobra luksusowe jako następstwo wzrostu ich cen). Ponieważ Polacy są w porównaniu do zachodniej Europy biednym społeczeństwem, to oznaką "statusu" nie jest nowy samochód klasy premium prosto z salonu, drogi szwajcarski zegarek, ani wczasy na Dominikanie, bo na to większości ludzi nie stać, tylko burger z hipsterskiej knajpy, droga kawa w kawiarni albo piwo za 20 złotych. Ponieważ w Polsce
byłem ostatnio w Gdańsku i #!$%@? ceny gastro były niższe niż w Polsce C - Lublinie XDD

@Julka_ACAB_BLM: O to to. Na początku sezonu za piwo czy burgera w "modnych knajpach nad Motławą™" płaciłem tyle co w pierwszej lepszej knajpie w Toruniu przez cały rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@LittleOpa: w ogóle ceny kawy w Polsce to #!$%@? jakaś piramida finansowa xD Gdzie nie byłem w Europie było zazwyczaj 1 euro / 1 funt. W Hiszpanii to za 2 euro kupowałem w większości restauracji kanapkę z kawą, w Polsce nie do osiągnięcia w cenie 10 zł. Może i nie zarabiamy dużo, ale za to mamy drogo w #!$%@?
  • 2
@Maciej123: jesteśmy dymani na każdym kroku, można to sobie tłumaczyć jak się chce ale Polak głupi przelknie wszystko... Prostestowac o TVN szli wszyscy ale kiedy na każdym kroku rządzący nas robią w konia to ludzie tempo akceptują zachodzące zmiany.
Ograniczyli paliwo, dali spowrotem droższe ale dali. To trzeba się cieszyć że jest.
Cukier chyba poszedł ta samą drogą. Bo już sam przestaje rozumieć jak dajemy się tak w konia robić.
Zamiast
  • 0
@LittleOpa: Strasznie to jest przykre jak jesteśmy dymani na każdym kroku, pół litra wody niegazowanej na Okęciu 5,50 - 6 zł. Na lotnisku w Berlinie czy Grecji 0,40-0,50 € ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@zkmowiec: w Holandii z 2.5€
@Zabi96: A porównaj sobie kawę dobrej jakości, a nie taką tradycyjną lurę włoską. Nie mówię, że lura włoska jest gorsza od podrzędnego espresso w Polsce, ale w cenach o których Ty mówisz, to w Polsce espresso kosztuje 8-10zł (za porządne ziarna, a nie no name), gdzie we Włoszech albo takiej kawy w ogóle nie ma, albo jest za 3 euro + koperto jak nie chcesz pić przy barze i uciekać.
Polacy